Kao što tokom leta nosite sandale, jer vam je toplo i udobne su, a kada je hladno čizme, da vam se noge ne bi smrzle, tako dvaput godišnje treba da brinete i o “obući” vašeg vozila. Od 1. aprila bi vozači trebalo da na svoja vozila montiraju letnje gume ukoliko žele bezbednu i udobnu vožnju.

Kada grane prolećno sunce i hladni dani ostanu iza nas, vreme je da na vozilo namontirate letnje gume. Kao što im samo ime kaže, namenjene su za tople dane, jer samo pri temperaturi iznad 7 stepeni Celzijusa one pokazuju svoje pravo lice.

Prednost letnjih guma u odnosu na zimske

Ako nastavite da vozite zimske gume i na leto, možete ozbiljno ugroziti svoju bezbednost. Gume namenjene zimskom periodu imaju u svom sastavu veću količinu silike, pa se na usijanom putu opuštaju. Neretko dolazi do deformisanja gume i, nažalost, incidenata na putu.

Samim tim što ćete u rano proleće zimske zameniti letnjim gumama, uštedećete zimske gume za sledeću sezonu. Ne zaboravite da svaku gumu obeležite tako da sledeće zime znate koja je bila na prednjim, a koja na zadnjim točkovima.

Vulkanizeri preporučuju da se letnje gume pune azotom jer je gušći od vazduha. To znači da ćete ređe morati da naduvate gumu i da će se ista ta guma manje zagrevati kada temperatura pređe 30 stepeni Celzijusa. To je važno, jer ćete na taj način produžiti njen vek.

Letnje gume svoje prave osobine pokazuju tek u toplijem delu godine. Prilično se razlikuju od zimskih guma koje su namenjene za sneg, led, bljuzgavicu i minusne temperature.

Pre svega, letnje gume se dizajniraju da bi podnele visoke temperature – tvrđe su od zimskih. Zimske gume moraju da imaju lamele da bi prianjanje bilo sigurnije ako je podloga klizava. Kod letnje šare to nije slučaj što obezbeđuje dugotrajnost.

Letnje gume pravljene su da podnose usijani asfalt u avgustovsko popodne i pljuskove u septembarska jutra. Upravljanje i prianjanje na suvoj i mokroj podlozi je prvi zahtev pri dizajniranju. Letnja guma konstruiše se za različite uslove i stilove vožnje.

Naravno, pred početak letnje sezone, morate proveriti letnje gume koje ste koristili prošle godine. Zakonska obaveza za letnje gume je dubina šare od 1,6 mm, ali je preporučeno da se menjaju već na 3 mm.  

Internet Prodaja Guma od nedavno u svojoj ponudi ima gume novih letnjih dezena: Nokian Line, Michelin Energy Saver+, Dunlop Sport BluResponse, Goodyear Efficient Grip Compact.

Takođe, preporučujemo vam da bacite pogled na gume koje su trenutno na akciji ili se prijavite se na našu listu vesti i prvi saznate za popuste, akcije i najnovija dešavanja iz gumarskog sveta.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?