ADAC-ov test 19 letnjih guma u dimenzijama 225/45 R17 pokazao je da postoje velike razlike između njih u kvalitetu. Pre svega, da napomenemo da se letnje gume u ovoj dimenziji uglavnom nalaze na automobilima srednje veličine, kao i da su često deo dodatne opreme.

Ove godine, najveći evropski automobilski klub izabrao je da testira 19 letnjih guma ovih dimenzija sa indeksom brzine 270 km/h i više, dakle gume sa indeksom W i Y.

Od testiranih 19, sedam guma dobilo je ocenu „dobra“ („vrlo dobra“ je najviša ocena u ADAC-ovom testiranju). Komisija je ustanovila da je ovih sedam guma napravilo veliki pomak u odnosu na prošlu godinu, posebno u kategoriji upravljanja na vlažnom putu.

Letnje gume 225 45 R17 na ADAC testu

Od dobrih guma, Continental ContiSportContact 5 pokazala je odlične karakteristike i upravljivost kada je put mokar, dok je Goodyear Eagle F1 Asymentric 2 zablistala na suvom. Nakon njih, na listi se nalaze Dunlop Sport Maxx RT i Michelin Pilot Sport 3rd. Moć gume Ultrac Vorti je u dobrim performansama na suvom i u otporu pri kotrljaju. Zato se našla na listi dobrih guma.

Hankook Ventus S1 Evo 2 K117 i Semperit Speed našle su se na listi dobrih guma zbog dobih ocena po svim kriterijumima. Inače, Semperit dominira i u kategoriji ekonomičnosti.

Čak deset guma pokazalo je slabost u najmanje jednoj kategoriji, pa ih je komisija ADAC-a ocenila kao „zadovoljavajuće“. Uniroyal Rain Sport 2 neočekivano se našla na ovoj listi jer je pokazala slabosti u upravljanju na suvoj podlozi.

Samo dve gume su dobile ocenu „jedva zadovoljavajuće“ odnosno uslovno zadovoljavajuće. High Performers Sports HS-2 i Syron Race 1 pokazale su da su prilično slabe na mokrim putevima.

Neke od 19 testiranih letnjih guma pokazale su specijalne karakteristike koje mogu odgovarati vozačima sa isto tako specijalnim zahtevima.

Ubedljivo najbolje na suvom drumu su Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 i Ultrac Vorti, a iza njih su Continental ContiSportContact 5, Dunlop Sport Maxx RT i Michelin Pilot Sport 3Sa druge strane, pouzdanost na vlažnom putu pokazala je Continental ContiSportContact 5, ali i Michelin Pilot Sport 3.

U kategoriji ekonomičnosti trijumfovala je Semperit Speed-Life, a odmah iza nje na listi nalazi se Continental ContiSportContact 5.

Kada su dobre peformanse na mokrom zaista neophodne, komisija ADAC-a zaključila je da bi gume Pirelli Cinturato P7 i Esa-Tecar Spirit UHP tu najviše mogle da pomognu. A kada pričamo o nivou buke, najtiša je Michelin Pilot Sport 3.

Uz rezervu, dobijeni rezultati mogu se primeniti i na komšijske dimenzije od +10 do -10 mm u širinu u odnosu na testirane, dakle na gume dimenzija 215/45 R17 i 235/45 R17.

Za 7 guma komisija je rekla da su „dobre“:
1. Continental ContiSportContact 5
2. Goodyear Eagle F1 Asymmetric2
3. Dunlop Sport Maxx RT
4. Michelin Pilot Sport 3
5. Ultrac Vorti
6. Hankook Ventus S1 Evo 2 K117
7. Semperit Speed-Life

10 guma nosi etiketu „zadovoljavajuće“:
1. Apollo Aspire 4G
2. Bridgestone Potenza S001
3. Kumho Ecsta LE Sport KU39
4. Pirelli Cinturato P7
5. Yokohama C.drive 2
6. Falken Azenis FK453
7. Uniroyal Rain Sport 2
8. Esa-Tecar Spirit UHP
9. Toyo Proxes T1 Sport
10. Nexen N8000

Samo 2 gume su ocenjene kao „jedva zadovoljavajuće“:
1. High Performers Sports HS-2 2
2. Syron Race 1 Plus 3

Pročitajte kako su na ADAC testu prošle letnje gume dimenzija 185/60 R15

1 Komentar
  1. Alex 11 година ago

    Gde je Tigar? Zasto se UVEK izbegava testiranje Tigrovih guma u stranim testovima? Kakvi su ovo naruceni testovi? Dosta promovisanja stranih guma kad imamo domacu dobru marku. Ako je dobra za Michelin dobra je i za nas.

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?