Testiranje guma je deo procesa nastanka gume, bilo da ga sprovodi proizvođač ili potrošačke grupe, automobilskim magazini ili razne organizacije.

Za prosečnog vozača, ovaj proces je nemoguć. Zato se on mora oslanjati na rezultate zvaničnih testiranja. Proizvođači guma su obavezni da testiraju svoje gume, a potrošačke organizacije ih testiraju da bi saznali koja guma je najbolja za vaše vozilo, potrebe i način vožnje. Na primer, rezultati kojima se jako veruje su oni koji izlaze iz ADAC-ovog testiranja.

Dakle, kada govorimo o testiranju, ne pričamo o šetnji po radnji sa gumama i debati o specifikacijama. Testiranje guma podrazumeva isprobavanje njihovih karakteristika na putu, na raznovrsnom terenu i pod različitim uslovima na putu, uključujući i razne vremenske prilike.

Kako se gume testiraju

Najpre se testira da li guma napravljene za određene vremenske uslove može da ponudi upravljivost kakva se očekuje. Jednostavnije rečeno: da li će zimska guma zaista „seći“ sneg, led i kišu kao što njene specifikacije kažu. Gume se na zimske ili letnje uslove testiraju ili u prirodnim uslovima; na primer, ekipa testera ode u Švedsku usred zime ili u Maroko usred leta, ali se mogu testirati i u veštačkim uslovima koji imitiraju prirodne. Na primer, mnoge vodeće gumarske kompanije imaju svoje centre u kojima izazivaju zimske ili letnje uslove i na taj način vrše testiranje.

Iako izgledaju kao jednostavni komadi gumene smese, gume su zapravo veoma kompleksne. Naravno, složenost krije njihova površina jer su unutrašnji radovi modernih guma veoma delikatni i, sa razvojem ove industrije i svakom novom generacijom guma, postaju delikatniji.

Da bi se napravio dezen gazećeg sloja i bočne strane, koristi se ogromna količina raznovrsnog materijala; ima tu i čelika, poliestera, veštačke svile. Pored toga, koristi se veliki broj različitih gumenih jedinjenja koja se testiraju na velikoj toploti, pri velikoj brzini i velikom opterećenju.

Testiranje guma je kompleksan proces čiji je cilj da natera industriju guma da proizvodi efikasne, kvalitetne i bezbedne gume.

Kako se gume testiraju?

Generalno, testiranje se sprovodi na više guma istih karakteristika, a različitih proizvođača. Na primer, gume visokih performansi će se testirati zajedno. Sa svakim novim testom, gume se montiraju na isto vozilo i prolaze iste testove da bi se ponudila konzistentnost procesa testiranja. Na ovaj način se testira kako različite varijable utiču na određenu gumu u odnosu na gume drugih proizvođača.

Testira se pri različitim stilovima vožnje i pri kočenju na suvim i mokrim površinama, proverava se upravljivost pri nižim i višim brzinama, ali i upravljivost prilikom ubrzavanja. Za off-road i zimske gume, fokus je na upravljivosti i performansama u blatu, na snegu, ali i različitim terenima kao što su travne površine, šljunak, klizav put. Rezultati testiranja tako omogućavaju korisnicima da uporede gume po više kriterijuma, ne samo na osnovu cene.

Rezultati testiranja prosečnom vozaču pružaju pregledniji uvid u to kakva mu je guma potrebna. Kada vozač razmisli gde vozi, šta vozi, kako i koliko često vozi, pa zatim pogleda rezultate testiranja guma, biće mu lakše da se odluči za vrstu gume.

Kroz koje testove gume prolaze?

Od 1. novembra 2012. godine sve gume za putnička vozila koja se prodaju u Evropskoj Uniji moraju biti označene zvaničnom oznakom guma za EU. Ta oznaka sadrži informacije o tri veoma važna kriterijuma koji čine osnovu za procenu performanse gume: prianjanje na mokrom putu, potrošnja goriva i spoljašnja buka.

Kočenje – Gume koje utiču da kočenje bude brzo i bezbedno logično najbolje prolaze na ovom testu. Odziv prilikom kočenja važan je element performansi vaših guma pri mokrim uslovima na putu i od suštinske je važnosti za vašu sigurnost. U zavisnosti od toga da li vozite na suvom ili vlažnom putu, guma koju izaberete utiče na to koliko će se vaše vozilo brzo zaustaviti.

Zvuk gume je takođe test kome se gume podvrgavaju. One koje su tihe obezbeđuju mirnu i udobnu vožnju, što je važno za vozače koliko i upravljivost. Dakle, kada znate koja je guma tiha, a koja bučna, sigurno ćete znati koju da izaberete. Po zakonu, buka koju gume proizvode moraju da imaju standardizovane nivoe. Ova buka meri se u decibelima (dB) i označava se crnim zvučnim talasima.

Ekološki testOtpor pri kotrljaju je faktor vaših guma koji može uticati na potrošnju goriva. Što je taj otpor manji, manje će goriva biti potrebno za vožnji u manja će biti emisija ugljen-dioksida.

Test na akvaplaning predstavlja krajnji rezultat provere prianjanja gume na mokroj podlozi. Gume koje prolaze na ovom testu imaju šare koje odvode vodu iz kanala gume i omogućavaju sigurno prianjanje. One druge, koje padaju na testu, dovode do toga da vozač izgubi kontrolu nad vozilom.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?