Oznaka OE (Original Equipment – eng. orginalna oprema) označava bilo koji deo automobila (gume, akumulator, auspuh i sl) kojim se snabdeva fabrika automobila kako bi se tokom procesa proizvodnje montirao na određeni model. Kada je reč o gumama, proizvođači automobila obično nabavljaju OE gume od bar dva proizvođača guma. Sam proces obezbeđivanja guma za poseban model automobila naziva se homologacija, može da traje i do dve godine i predstavlja složen niz aktivnosti koje se odvijaju između fabrike guma i fabrike automobila.

(OE) Originalna dimenzija guma

Udobnost i performanse gume u direktnoj su vezi sa sveukupnom vozačevom ocenom o vozilu. Gume originalnih dimenzija igraju važnu ulogu u postizanju željenog komfora i karakeristika vozila i izuzetno utiču na „karakter“ istog. Proizvođači automobila shvataju da nema razloga da troše milione i milione evra na razvoj voznih i upravljačkih kvaliteta za ogibljenje, ukoliko gume na vozilu nisu u stanju da to isprate. To je kao rezultat donelo potpuno nov dizajn guma ili modifikovane verzije postojećeg dizajna, projektovane za svaki novi model i komercijalno vozilo od samog početka razvoja vozila. Današnja vozila su lakša, ekonomičnija i upravljivija od onih koja su se proizvodila pre deceniju. To je uticalo na smanjenje težine guma i otpora pri rotaciji, dok se intenzivno radilo na poboljšanju voznih karakeristika.

Karakteristike gume mogu biti predstavljene na jednom grafikonu oblika paukove mreže. Ovaj grafikon predstavlja karakeristike gume i omogućava direktno poređenje različitih vrsta guma. Nivo 100 je standard i predstavlja nivo karakteristika gume originalne dimenzije. Sve ove vrednosti odnose se na novu gumu.

Status razvoja

Moderni materijali i proizvodne tehnologije koje gumama daju mnoge poželjne osobine u direktnom su sukobu sa drugim karakteristikama. Na primer, čvrsta smesa gume koja obezbeđuje više pređenih kilometara i smanjuje otpor pri kotrljanju, takođe smanjuje i priananje. Agresivan dizajn gazećeg sloja otporan je na akvaplaning i omogućava odlično prianjanje na snegu, čini gumu bučnijom. Krut bočni zid na gumi obezbeđuje stabilnost pri velikim brzinama ali smanjuje udobnost u vožnji. Ovi suprotstavljeni ciljevi zahtevaju kombinovanje i balansiranje između udobnosti i performansi gume sve dok se ne optimiziju za originalnu dimenziju guma. Zaključak koji se nameće jeste da je danas i najbolja guma – kompromis.

Svaki proizvođač automobila ima priorioritetne oblasti na kojima više radi da bi proizveo vozilo koje će zadovoljiti potrebe vozača. Na primer, kompanija koja proizvodi ekonomična vozila staviće akcenat na vuču, a manje će obratiti pažnju na smanjenje otpora pri rotaciji. Iako je krajnji cilj proizvođača guma da razvije tehnologiju koja će omogućiti poboljšanu udobnost i performanse na svim nivoima u odnosu na originalnu gumu, često su u stanju samo da prošire mogućnosti gume u nekoliko oblasti, bez stvaranja kompromisa koji bi rezultirao slabijim performansama u drugim oblastima.

Izvor – TireRack

Saznajte koji su to trendovi u originalnim dimenzijama guma

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?