Akvaplaning (hidroplaning) SLIKA 1

Fenomen akvaplaning ili hidroplaning uočavamo prilikom rotacije gume po mokroj podlozi. Efekat koji nastaje je gubitak kontrole nad volanom i vozilom. Većina vozača u nekom trenutku oseti efekte akvaplaninga. Ovo u velikoj meri zavisi od izbora odgovarajućih guma za određene uslove vožnje.

Uzrok pojave akvaplaninga je sloj vode koji se stvara i zadržava između gazećeg sloja gume i površine puta. Dok se guma okreće u smeru vožnje, šara gazećeg sloja „evakuiše“ vodu sa površine puta kako bi ostvarila što bolji kontakt sa podlogom.

Akvaplaning (hidroplaning) SLIKA 2

Na osobinu gume da sprečava pojavu akvaplaninga utiče nekoliko faktora. To su brzina kojom se vozilo kreće, dubina vode kroz koju se vozi, pritisak u gumama i, što je najvažnije, dubina šare.

Fenomen akvaplaninga i rizika koji on predstavlja po bezbednost u vožnji su veliki. Zbog toga su proizvođači guma dizajnirali gume sa šarom koja je posebno namenjena vožnji u uslovima kao što su kiša, sneg i bljuzgavica. Ove gume obično imaju usmerenu šaru sa puno kanala. Oni odvode vodu sa gazećeg sloja i time smanjuju rizik od pojave akvaplaninga.

Jeste li osetili efekte akvaplaninga? Pišite nam o vašem iskustvu u komentarima.

Aktuelnu ponudu guma možete da pogledate na sajtu Internet Prodaja Guma.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?