Zimska vožnja nije samo vožnja po snegu, već se pre svega radi o vožnji u različitim atmosferskim uslovima i prijanjanju uz različite vrste podloge. U poslednje vreme na našim prostorima pod zimskom vožnjom se najčešće podrazumeva vožnja po hladnom i suvom kolovozu. Kako temperatura pada ispod 7 stepeni, letnje gume i gume za sve sezone počinju da gube moć prijanjanja, dok se zimskim gumama dešava upravo suprotno.

1415623985-469697297

Zima je vreme kada je prijanjanje jedna od najvažnijih osobina gume, jer upravo od nje zavisi bezbednost vozača i njegovih putnika.

Četiri glavna fizička problema sa kojima se suočavaju zimske gume su hladnoća, voda, sneg i led. Bilo koja od ovih situacija predstavlja razlog za zabrinutost. Kada se jave u kombinaciji, to obično znači veoma dugu i opreznu vožnju do željenog cilja.

Proizvođači guma ne sede skrštenih ruku, već neprekidno usavršavaju svoje proizvode koristeći najnovija naučna dostignuća, pa se iz godine u godinu na tržištu pojavljuju bolje i bezbednije zimske gume.

Zimske gume imaju istu osnovnu konstrukciju kao i letnje gume, ali se po mnogo čemu razlikuju kada su u pitanju sirovinski sastav i dizajn šare.

Da bi guma mogla da obavlja svoje osnovne funkcije, ona mora da zadrži do izvesne mere svoju gipkost u predelu šare. Ukoliko bi se desilo da se guma na šari stvrdne, vozne karakteristike gume bi bile veoma umanjene. Upravo iz tog razloga zimske gume se proizvode od materijala koji zadržavaju gipkost i u najgorim vremenskim uslovima. Ova osobina u kombinaciji sa posebno dizajniranom šarom omogućava da zimske gume imaju odličnu moć prijanjanja i budu bezbedne za vožnju u zimskim uslovima.

Zimske gume najčešće imaju veoma masivnu šaru sa velikom gustinom žlebova koji stvaraju oštre ivice u šari čime obezbeđuju dobro prijanjanje na snežnim i zaleđenim površinama. Ovakva vrsta šare se još naziva i lamelarna šara.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?