Trakcija (prianjanje) je osobina gume koja ima ključnu ulogu u bezbednost vozača i putnika. Moć prianjanja meri se skalom od 1 do 10 u zavisnosti od vrste gume, šare, širine, stanja kolovoza i naročito vremenskih uslova. Za svaku od naredne tri situacije sledi jednostavno i precizno objašnjenje osnovnih pricipa po kojima se upravlja vozilom i koriste gume.

Trakcija (prianjanje)

Vožnja po suvom kolovozu

U vožnji po suvom kolovozu, najbolje je koristiti gume sa glatkom šarom i sa najvećom mogućom širinom jer je na taj način veća površina gazećeg sloja pa je samim tim i moć prianjanja veća.

Prednost korišćenja ovakvih guma je da prilikom ubrzanja ili prilikom skretanja, veća širina poboljšava prijanjanje usled čega se vozilo čvrsto drži kolovoza.

Negativna strana je ta da može doći do značajnog oštećenja šasije ukoliko vozilo nije dovoljno čvrste konstrukcije. Upravljivost i ubrzanje se takođe smanjuju zbog većeg kontakta i trenja između gume i podloge.

Kompromisno rešenje bi bilo da u odnosu na stanje šasije i vozila, izaberete gume sa manje ili više glatkom šarom, a širinu guma birajte na osnovu snage motora vašeg vozila.

Vožnja po mokrom kolovozu

U vožnji po mokrom kolovozu, najbolje je biti unapred pripremljen. Imajte na umu koliko je važna moć prianjanja, ali takođe vodite računa o tome u kojoj meri gume odvode vodu sa gazećeg sloja. Zato su u ovakvim uslovima vožnje obavezne gume sa izraženijom šarom, a preporučljivo je koristiti gume sa usmerenom šarom u obliku strele ili slova V.

Prednost korišćenja ovakvih guma je da lako odvode vodu sa gazećeg sloja i time smanjuju rizik od akvaplaninga.

Negativna strana je ta da je moć prijanjanja smanjena zbog manje kontaktne površine između gume i kolovoza.

U zavisnosti od snage motora vašeg vozila i dimenzije guma, moraćete da sklonite nogu sa gasa prilikom skretanja i ubrzavanja. U suštini, što su šire gume koje imate na svom vozilu, to ćete morati da budete pažljiviji u vožnji po kiši.

Vožnja po snežnom i zaleđenom kolovozu

Statistika kaže da je veliki broj vozača neiskusan kad je u pitanju vožnja po snegu i ledu. Zato se u vožnji u ovakvim uslovima preporučuje dodatan oprez. U ekstremnim slučajevima, nepohodna je upotreba lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije. Zimske gume su obavezne jer imaju posebno dizajniranu šaru i optimalno prianjaju uz sneg i led.

Prednost korišćenja zimskih guma je ta što imaju dublje kanale i veći broj žlebova, što poboljšava moć prianjanja uz klizav kolovoz.

Negativna strana je ta da je prosečna moć prianjanja i do deset puta manja nego u vožnji po suvom kolovozu.

Iz tog razloga je veoma bitno da tokom vožnje po snežnom ili zaleđenom kolovozu imate nežnu tehniku, naročito prilikom ubrzavanja, kočenja i skretanja. Takođe se preporučuje vožnja u većoj brzini od one koju biste koristili da vozite po suvom kolovozu.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?