Cena guma je stvar o kojoj se najviše razmišlja prilikom kupovine. I pored toga što cena goriva raste, lakše nam pada da napunimo rezervoar nego da investiramo novac u nove gume. Kupovina guma je na prvi pogled veliko opterećenje za kućni budžet, ali se postavlja pitanje da li je to zaista tako?

Koliko koštaju gume SLIKA 2

Gorivo kupujemo malo po malo, ne razmišljajući koliko nas košta na mesečnom ili godišnjem nivou. Za gume je odjednom potrebno izdvojiti znatnu sumu novca, tj. plaćamo unapred to što će nas one služiti hiljade pređenih kilometara. Ukoliko ste u situaciji da treba da kupite nove gume i ne možete da se odlučite između dva modela koja se razlikuju po ceni, poređenje njihove vrednosti na duže staze će vam u tome pomoći. To možete učiniti tako što ćete preračunati koliko će vas te gume koštati po pređenom kilometru, kako biste lakše doneli odgovarajuću odluku.

Ukoliko planirate da sa novim setom guma pređete 50 000 kilometara i razmišljate o kupovini premijum guma koje koštaju 100 evra po komadu ili budžet guma koje koštaju 60 evra po komadu, cena koštanja seta po pređenom kilometru je 8 centi za premijum i 4 centa za budžet gume.

Istu računicu preporučujemo i u situaciji kada razmišljate o tome da li da investirate u dva kompleta guma, zimskih i letnjih, ili kupite jedan set guma za sve sezone. Dva seta premijum guma sa cenom od 100 evra po komadu, koštaće vas 8 centi, dok će vas set guma za sve sezone koštati 6 centi po pređenom kilometru.

Zato prilikom kupovine, pored cene obavezno uzmite u obzir godine/kilometre korišćenja kao i konkretne uslove vožnje koje te gume koje kupujete tokom tog perioda treba da savladaju. Samo na taj način ćete biti u mogućnosti da obavite optimalnu kupovinu i za svoje novce dobijete upravo ono što vam je potrebno.

4 Komentara
  1. Jovan 13 година ago

    Sto se cene guma tice, postoji jedan drugi problem, a to je generalno visoka cena guma kod nas u Srbiji. Lakse bismo se odlucivali za bolje gume kada bi one bile pristupacnije. U poslednje vreme sam se raspitivao za cene guma te sam ustanovio da su kod nas gume dosta skuplje nego npr. u Grckoj, Madjarskoj, Sloveniji…. Koja je to logika?

  2. Miljana Nimčević 13 година ago

    Na maloprodajnu cenu guma u Srbiji utiče dosta stvari. Pre svega tu je cena proizvođača guma, koji su ove godine zbog stanja na tržištu sirovina podizali cene više puta nego što je to uobičajeno. O tome više možete pročitati u članku http://www.internet-prodaja-guma.com/gume/zasto-rastu-cene-guma/.

    Da biste od porizvođača uvezli novu gumu u Srbiju potrebno je sledeće:

    1) da platite gumu po ceni koju dobijete od proizvođača
    2) da platite troškove transporta i transportne dokumentacije
    3) da platite carinu na uvoz dobara što u slučaju novih putničkih guma iznosi 20% na ukupnu vrednost (znači na cenu gume + troškovi iz stavke 2))
    4) da platite PDV od 18% na ukupnu vrednost koju dobijete u stavci 3)
    5) da platite još nekoliko taksi, poput takse za homologaciju i sl.
    6) da ukalkulišete manipulativne troškove i troškove skladištenja guma koje ste uvezli koji su reda veličine od 3-5%

    Tek kad dobijete tu ukupnu vrednost možete da počnete da razmišljate o trgovinskoj marži, uz koji se na kraju formira maloprodajna cena.

    S druge strane, gume jesu veliki izdatak za kućni budžet, pre svega zbog toga što je standard u Srbiji nizak, pa uopšte uzevši imamo malo para da raspodelimo na sve obaveze koje život iziskuje. Zbog toga bi trebalo pokušati da se kupovina guma planira unapred, jer je jesen/zima najnezgodniji period za to (zbog troškova letovanja, škole, ekskurzija, zimnice, grejanja, rasta cena guma, problema raspoloživosti i sl).

    – Miljana Nimčević, IPG

  3. Jovan 13 година ago

    Razumem ja sve. Vi ste to lepo objasnili, ali isto tako moraju sve to da plate i Grci, Madjari … samo mi se ipak cini da kod nas ima vise ruku kroz koje prodje ta guma. A i drzava uzima previse. Zar ne!?
    Kod nas je sve skuplje, kao da najvise zaradjujemo u Evropi.
    Bio bih srecan da kupujem gorivo kao u Nemackoj, po 1,6 evra, posto moj (a verovatno i Vas) auto mnogo manje trosi tog benzina.
    Pozdrav

  4. Stojan 11 година ago

    Bravo Jovane, u pravu si.

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?