Na samom početku zimske sezone potrebno je da obavite osnovni pregled guma, kako bi vaša vožnja bila bezbedna i ugodna. Dobro je, takođe, da s vremena na tokom cele godine pregledate gume na isti način. Ovo ne iziskuje mnogo vremena, a pomoći će vam da tokom vožnje osećate sigurnost. Ovaj osnovni pregled podrazumeva:

1. Proveru dubine šare
2. Proveru pritiska u gumama
3. Proveru rezervnog točak

Provera dubine šare

Da bi vaše gume mogle dobro da obave svoju funkciju, potrebno je pre svega da im šara bude dovoljno duboka. Dubina šare se meri od gornjeg sloja gazeće površine do dna najdubljeg kanala. Kod nas se dubina šare izražava u milimetrima. Kod većine novih guma ona iznosi 8 mm, a kod zimskih guma ova dubina je i veća.  Mnoge gume imaju na sebi indikator istrošenosti pa ne morate sami da merite i proveravate da li su gume i dalje bezbedne za korišćenje.

Provera dubine šare

Po pravilniku ZOBS-a zakonski minimum za dubinu šare kod zimskih guma iznosi 4 mm. Međutim, za vožnju po snegu preporučuje se da najmanja dubina šare iznosi minimum 5 mm. Kada je dubina manja, preporučuje se zamena guma. Za vožnju po snegu potrebno je da šara bude dovoljne dubine da bi mogla da sabije sneg u kanale i izbaci ga tokom okretanja točka. Ako je šara plića, guma neće moći da zagrabi dovoljnu količinu snega. To će direktno da utiče na prijanjanje i upravljivost i na smanjenje bezbednosti tokom vožnje.

Provera pritiska u gumama

Bez obzira na to koje gume imate i koja im je dubina šare, potrebno je da one imaju odgovarajući pritisak. Pritisak se iskazuje u barima. (Mada se ova jedinica ne nalazi u Međunarodnom sistemu mera (SI), odobrena je za korišćenje od strane tog sistema.) Ukoliko vozite sa gumama koje imaju propisani pritisak, imaćete maksimalno prijanjanje i kontrolu.

Provera pritiska u gumama

Odgovarajući pritisak je posebno važan tokom zimskih meseci, jer pad temperature, kao i variranje temperature, utiču i na pad pritiska u gumama.

Provera rezervnog točka

Provera rezervnog točka

Većinu vremena rezervna guma (točak) se nalazi u prtljažniku vašeg vozila. Neophodno je da budete sigurni da je ona upotrebljiva i sigurna ukoliko vam slučajno zatreba. Od pomoći će biti ako je uključena u redovnu rotaciju guma na vozilu, tako da svaka od guma bude u jednom momentu rezervna. Ovo je moguće samo ukoliko je rezervna guma pune dimenzije kao i sve ostale. Međutim ukoliko nije, dobra je ideja da se guma redovno pregleda i da se proverava pritisak vazduha.

Ovo su tri jednostavne stvari koje možete redovno da radite kao pripremu za zimsku sezonu, kao i tokom sezone po potrebi. 

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet Prodaja Guma.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?