Nedavno smo započeli priču o čuvenoj ikoni kompanije GoodYear, njihovom nadaleko poznatom cepelinu. Sada nastavljamo započetu avanturu u kojoj ćemo se malo bolje upoznati sa samom letelicom.

Delovi cepelina

Legendarni cepelin sastoji se iz nekoliko odvojenih celina. To su: 

– Navlaka ili omotač
– Gondola – kabina za letnje
– Delovi za kretanje i upravljanje

Navlaka (ili omotač)

Navlaka je zapravo najveći deo koji se vidi dok cepelin krstari nebom. Napravljena je od lakog materijala koji se sastoji od poliuretana, poliestera i jakog zaštitnog filma. Punjena je helijumom i održava se pod niskim pritiskom, tako da mala oštećenja ne predstavljaju ozbiljan problem za letelicu.

Natpis GoodYear koji se nalazi na omotaču rađen je od specijalne boje koja je pravljena po posebnoj formuli i koja je karakteristična za logo kompanije. Za izradu natpisa korišćen je jedinstven postupak na bazi lasera.

Upoznajte bolje GoodYear cepelin - ikonu kompanije

Na omotaču se nalazi toplotni zaptivač ili plomba. Rađena je po istoj tehnologiji koja se primenjuje za izradu svemirskih letelica. Ona omogućava zadržavanje helijuma, kao i zaštitu protiv ultraljubičastog svetla, zagađenja i pucanja.

Vazdušni jastuci koji se nalaze u omotaču obezbeđuju njen savršen oblik. Oni takođe potpomažu podešavanje i raspodelu težine. Pomoću ventila i kompresora pilot po potrebi smanjuje ili dodaje vazduh. Deo balona čini i kargo odeljak za vodu u koji može da stane 185 galona vode i on omogućava pilotu da smanjuje težinu tokom leta.

Kabina za letenje

Upoznajte bolje GoodYear cepelin - ikonu kompanije

U kabini se nalazi dvanaest udobnih sedišta koja pružaju puni komfor tokom krstarenje. Prozori su veliki, pa je panoramsko razgledanje tokom letenja spektakularno.

Putnicima je omogućen lak ulazak i izlazak zahvaljujući velikom ulazu sa širokim stepenicama, koji se nalazi na zadnjem delu gondola.  Najnovija verzija cepelina ima i toalet vrlo sličan onima koje imaju putnički avioni. Ranije verzije ovu prostoriju nisu imale.

Konstrukcija gondole rađena je od karbonskih vlakana pa joj je težina mnogo manja u odnosu na ranije balone. Oprema za podršku sa zemlje daje napajanje kompresoru, instrument tabli i služi za pokretanje motora po želji. Poletanje i sletanje je jednostavno pa su za opsluživanje potrebna samo tri člana zemaljske posade.

Upoznajte bolje GoodYear cepelin - ikonu kompanije

Kretanje i upravljanje

Sa obe strane balona nalazi se po jedan motor sa četiri cilindra od 200 konjskih snaga, dok se jedan motor nalazi na repu. Svi motori imaju propelere. Maksimalna brzina kojom cepelin može da leti je 125 km/h, dok je idealna visina za krstarenje 300 m.

Novi dizajn balona ima nizak profil pa je sekcija sa repnim točkom bliže zemlji. Dizjanirana je tako da omogućava zadnjem delu letelice da se odmara i  na točku.

Kod najnovijih balona repni deo ima konfiguraciju poput obrnutog slova Y. Upravljačke površine ovog dela rade u tandemu kao kormila za navigaciju. One koriste poluautomatske računarske sisteme kontrole letenja, koji zamenjuju mehaničku kontrolu letenja elektronskim interfejsom.

Upoznajte bolje GoodYear cepelin - ikonu kompanije

Palica za kontrolu smeštena je u kokpitu sa leve i desne strane pored sedišta. Koristi se kao upravljač za menjanje pravca i visine pomoću tri kontrolne površine repnog dela. Na panelu iznad glave pilota nalaze se brojni prekidači. Oni omogućavaju pilotu ili mehaničaru da izoluju i kontrolišu bilo koji deo opreme, uključujući motor, sistem za gorivo, vazduh i helijum, radio, spoljna svetla i ostalo.

Noćno obeležavanje

Cepelin je opremljen i noćnim obeleživačima koji se sastoje od neonskih cevi i led lampi. Ovo označavanje je od velikog značaja za reklamiranja proizvoda u noćnim satima.

Kome je dozvoljeno da leti cepelinom

Jedini putnici kojima GoodYear dopušta letenje u ovoj letelici su gosti kompanije i novinari. Međutim, na mnogim takmičenjima na kojima se pojavljuju kao sponzori, pobedniku omogućavaju let cepelinom. Vožnje se uglavnom obavljaju sledećeg dana nakon takmičenja. U slučaju lošeg vremena let se otkazuje, a pobednici dobijaju nagradnu kartu od kompanije. Ova karta važi doživotno za jednu vožnju, i ostvaruje se kada se sve uključene strane usaglase oko termina.

Takođe, kompanija ponekada objavljuje takmičenja u kojima učestvuju svi kupci koji kupe četiri nove GoodYear gume. Pobednik takmičenja dobija mogućnost da bude putnik u cepelinu i potrebno je da ode do najbliže baze kako bi se ukrcao na let.

Ovo je zaista izuzetno primamljiva nagrada za sve one kojima je ideja o letenju ovom neobičnom letelicom uzbudljiva. Da li ste i vi jedan od njih? Iznesite nam vaše mišljenje u komentaru.

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet Prodaja Guma.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?