Mišelinko, čuvena maskota kompanije Michelin, nastala je davne 1898. godine, a njen razvojni put prati jako mnogo zanimljivih detalja.

Eduard Michelin, jedan od braće Michelin, inspiraciju za maskotu dobio je na izložbi u Lionu 1984. godine, kada je video mnoštvo guma naslaganih jedna preko druge. Kada bi ova gomila imala ruke podsećala bi na čoveka, rekao je svom bratu.  Tako se rodila maskota, koja je postala vrlo popularna i osvojila ceo svet. Pravo ime čuvene maskote je Bibendum i prate je mnoge zanimljive priče.

Kako je maskota izgledala u početku

Prva maskota podsećala je na mumiju i često su je u oglasima prikazivali sa čašom u ruci i rečima “sada je vreme za piće”. Čaša je bila ispunjena ekserima i slomljenim staklom.  Ovo je trebalo da ukaže na to kako su Michelin-ove gume izdržljive i čvrste i da se ne mogu lako probušiti.

Prošao je kroz mnogo transformacija

U svojim prvim danima prikazivan je kao gladijator, kik bokser, plesačica ili kao čovek koji pije pivo i puši cigaru. Prikazivanje sa pivom i cigarom nastalo je u pokušaju da se lakše dopre do bogatih ljudi. Oni su tada imali novac za kupovinu automobila, a jedan od statusnih simbola su bili pivo i cigare.

Mišelinko, čuvena maskota kompanije Michelin

Ali, dvadesetih godina prošlog veka izgled mu je postao prefinjeniji i počeo je više da podseća na porodičnog čoveka. Prestao je da puši i da pije i počeo je da se bavi sportom. Prikazivan je kako trči ili kako vozi bicikl i telo mu je postalo mišićavije i sa manje kilograma.

Zašto je Bibendum beo

Sve do 1912. godine gume nisu bile crne kao u današnje vreme. Do tog vremena su bile sivobele ili su imale svetlobež providnu nijansu. Kasnije je u smešu dodat ugljenik kao kozervans i ojačivač gume, te gume poprimaju crnu boju. Budući da je Bibendum nastao pre toga, razumljivo je da je i on beo.

Zanimljivosti o čuvenoj maskoti kompanije Michelin

Bibendum je ćutljiv

Svoj prvi i jedini angažman u kojem je pričao, Bibendum je dobio u Parizu na izložbi automobila, koja se održala u decembru 1898. godine. Andre Michelin je zatražio da se ispred Michelin-ovog štanda postavi velika maskota napravljena od kartona.

Prema istorijskim zapisima, Andre Michelin je potražio komičara iz nekog kabarea. Naglasio je da želi nekoga sa savršenim izgovorom, sposobnog da da brzi odgovor na pitanja i da bude duhovit bez upotrebe vulgarnosti. Zatim je unajmljenom komičaru dao instrukcije po kojima je trebalo da stoji iza maskote i priredi animiranu šalu u kojoj će izgledati kao da maskota govori.

Tako je kod njhovog štanda nastao spektakl koji je privukao veliku masu ljudi koja se gurala da vidi događaj. U čitav događaj konačno se umešala policija koja je pozvana da uvede red.

Početkom ovog veka od kako su reklame Bibenduma počele da se pojavljuju svuda, prednost je data ćutljvoj maskoti. Njegova ćutljivost je umetnički izbor i odluka koju je donela reklamna agencija. Čovek od gume je jak i tihi lik.

Bibendum je dobio i svoju fotelju

Bibendum je dobio i svoju fotelju

Početkom XX veka, arhitekta Ajlin Grej dizajnirala je fotelju po uzoru na izgled Bibenduma. Ova fotelja smatra se jednom od najneuobičajenije dizajniranog nameštaja prošlog veka i pravim primerom modernizma.

Počast od strane londonskog restorana

U londonskoj četvrti Fulham, otvoren je 1986. godine restoran Bibendum i Oyster bar kao zajednički projekat dvojice istaknutih ugostitelja.

Izdejstvovali su da dobiju deo unutar Michelin-ove zgrade, koja je bila sedište kompanije od 1911 – 1985. godine. Prednja strana zgrade prvobitno je bila predviđena za montažu guma vozačima u prolazu. U današnje vreme, na ulazu u restoran goste dočekuje Bibendum rađen u mozaiku. Na njemu on drži posudu sa maticama i ekserima. Takođe, u restoranu na zidu nalaze se veliki vitraži. Na jednom je prikazan kao kik bokser sa cigarom u ustima, a na drugom kao vozač bicikla sa cigarom u ruci.

Zanimljivosti o čuvenoj maskoti kompanije Michelin

Mišelinko je zaista simpatičan lik. U današnje vreme videćemo ga kako meditira, posmatra biljke, priprema se za sprint, čita novine, rečju prati životne tokove. Iskočiće iz svakog reklamnog panoa i na svoj način ukazati na to da su Michelin gume baš pravi izbor za vas.

Pročitajte još zanimljivih informacija o kompaniji Michelin u članku Veganski restoran ONA osvojio Michelin-ovu Zvezdu.

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet Prodaja Guma.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?