Da li zbog letnjih guma zimi može da se ostane bez kasko osiguranja? Ako po snegu napravite udes sa letnjim gumama, da li osiguravajuća kuća može od vas da naplati štetu koju je isplatila vlasniku vozila koje ste udarili? Da li se automobil sa letnjim gumama po snegu smatra tehnički neispravnim?

Zimske gume i osiguranje

Lepo vreme u kojem trenutno uživamo može zavarati mnoge vozače koji ovih dana voze svoje automobile sa letnjim gumama. Naime, ne bi bilo iznenađenje da se u roku od nekoliko sati vremenske prilike promene, da počne da pada sneg, temperatura padne „na nulu”, a onda počinje i kršenje zakona koji kaže da kada se na putu nalaze sneg i led u periodu od 1. novembra do 1. aprila, morate imati zimske gume čija dubina šare nije manja od 4 milimetra.

I sve je u redu ako u tim okolnostima automobil ostavite kod kuće. Međutim šta ako ga koristite i dalje? Prema analizi sajta  Internet Prodaja Guma većina vozača svesna je da krši zakon, ali su vrlo malo upoznati sa tim šta se dešava ukoliko načine saobraćajni udes ili učestvuju u njemu a nemaju obavezne zimske gume. Imaju li onda pravo na „kasko” osiguranje koje uplaćuju?

Poznato je da se „kasko” osiguranjem nadoknađuje šteta na automobilu bez obzira da li je vozač ili neko drugi izazvao nezgodu. Međutim, postoje i razna ograničenja i uslovljavanja, među koja spada i obavezna tehnička ispravnost vozila. Pa tako, ukoliko po snegu i ledu vozite na letnjim gumama smatra se da vozilo nije tehnički ispravno. U tom slučaju obaveznim osiguranjem nadoknađuje se samo šteta koju vi nanesete drugim vozilima.

A kakve su sve situacije moguće prilikom nezgode u zimskim uslovima?

Bez kasko osiguranja

Slučaj 1: JA sam kriv, a nemam zimske gume

Osiguravajuća kuća kod koje ste kupili obavezno osiguranje ima pravo da od vas naplati troškove isplate štete koju ste načinili drugom vozilu po osnovu obaveznog osiguranja. Dakle, praktično ćete sami platiti štetu koju ste načinili drugom vozilu. Možda niko neće uopšte obratiti pažnju na vaše gume, ali ako neko od nadležnih to uradi, znajte da može da dođe do problema.

Slučaj 2: Drugi vozač je kriv, a JA nemam zimske gume

Ukoliko je kriv drugi vozač, njegovo obavezno osiguranje mora da nadoknadi štetu na vašem vozilu, bez obzira na činjenicu da vi niste imali zimske gume, tj. da vaše vozilo po zakonu nije bilo tehnički ispravno.

Sa kasko osiguranjem

Slučaj 1: Ja sam kriv, a JA nemam zimske gume

U ovom slučaju osiguravajuća kuća ima pravo da odbije da isplati štetu na vašem vozilu po osnovu kasko osiguranja, ali i da od vas naplati troškove isplate štete koju ste načinili drugom vozilu po osnovu obaveznog osiguranja, kao u prethodnom slučaju. Dakle, neće vam važiti ni kasko, ni obavezno osiguranje.

Slučaj 2: Drugi vozač je kriv, a JA nemam zimske gume

Ukoliko je drugi vozač kriv, vi ćete dobiti odštetu, bez obzira na činjenicu da nemate zimske gume (ili kasko osiguranje).

Slučaj 3: Drugi vozač je kriv, a ON nema zimske gume

Vi takođe regularno dobijate odštetu, bez obzira na stanje njegovog vozila.

Slučaj 4: Imam kasko, a JA sam sleteo s puta bez učešća drugih vozila

Postoji mogućnost da osiguravajuća kuća odbije da vam nadoknadi štetu ukoliko se utvrdi da na vozilu nisu bile zimske gume.

Zaključak

Treba napraviti jasnu razliku između obaveznog osiguranja, kojim se plaća šteta naneta drugim vozilima i kasko osiguranja koje plaća štetu na vašim kolima, bez obzira na krivca (uz brojna ograničenja).

Da li osiguravajuće kuće uvek proveravaju gume nakon udesa?

Nezvanično saznajemo da ih ne proveravaju uvek, ali ako je u pitanju problematična situacija ili velika šteta, sigurno će se više potruditi oko tog slučaja.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?