Čini se da se proizvodnja guma sa godinama sve više prijateljski nastrojena prema prirodi. Osim što je tehnologija modernija, proizvođači guma trude se da, koliko god je to moguće, poštede prirodna bogatstva. Tu se negde spominje i nanotehnologija, kao tehnologija koja radi na stabilizaciji gumarske industrije i smanjenju štetnog uticaja vozila na životnu sredinu.

Gume i nanotehnologija

U prvom planu su tri reči: prirodna okolina, zdravlje i bezbednost. I ovim pojmovima se oprezno barata, posebno u gumarskom svetu. Iako su relativno novi pojam, nanomaterijali u proizvodnji guma već nude proizvođačima nove i ohrabrujuće korake za buduće inovacije. Čini se da će oblast koja će tu najviše imati vajde biti priroda.

Ako se koriste na pravi način, nanomaterijali mogu značajno smanjiti nivo otpora pri rotaciji gume, što dovodi do manje potrošnje goriva i redukovanja emisije ugljen-dioksida. Smatra se da ovi materijali mogu da pomognu da se poboljša otpornost na habanje guma. Dakle, nanomaterijali produžavaju životni vek gume. Međutim, i pored navedenih prednosti, stručnjaci smatraju da će se benefiti korišćenja nanotehnologije tek pokazati narednih godina. Da bi se to dogodilo, gumarska industrija mora da odgovori na tri glavna kriterijuma:

1. Mora se uvesti politika podrške istraživanja u oblasti životne sredine, zdravlja i bezbednosti;
2. Mora se steći bolji uvid u uticaj nanotehnologije;
3. Mora se ostvariti saradnja između vlada država i gumarske industrije radi rešavanja specifičnih izazova koje pružaju ovakva istraživanja.

U svakom slučaju, budućnost gumarske industrije zvuči sasvim zabavno sa ovako naprednom tehnologijom. Za sada je ona dostupna samo sa visokokvalitetnim gumama, ali će svakako biti interesantno pratiti kako će se nanotehnologija razvijati narednih godina.

Izvor – BlackCircles

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?