Postavljanjem ovog pitanja, otvaraju se dve teme: koliko gume mogu trajati od montiranja na vozilo i koliki je životni vek gume od silaska sa fabričke trake do trenutka kada ona više nije upotrebljiva?

S obzirom da stil vožnje, težina tereta i održavanje propisanog pritiska utiču na životni vek gume od trenutka kada ona postane sastavni deo vozila, bavićemo se drugom temom.

Dakle, da li je guma kvarljiva roba? Da li njene karakteristike iščezavaju nakon što gume neprodate ostanu zaboravljene na rafu u prodavnici? Koliko je važna starost gume pri kupovini? Kada bi prodavci trebalo da povuku gume iz prodaje?

Kao prvo, gume nisu kvarljiva roba, ali je veoma važno u kakvim se uslovima čuvaju. Prodavnice guma moraju održavati određenu temperaturu i paziti da gume ne budu izložene suncu duže vreme. Zato se ne preporučuje kupovina guma koje već nekoliko meseci stoje u izlogu.

Gume nemaju rok trajanja. Nigde ne možete naći oznaku „upotrebljivo do“.

Koliko traju gume

Kada kupujete gume, naravno da ćete se raspitati koje godine je napravljena. To možete i sami videti na bočnoj strani gume. Oznaka DOT predstavlja datum proizvodnje gume i obično je izražena u formi DOT 1210, što znači da je guma proizvedena u dvanaestoj nedelji 2010. godine.

Niti gde piše, niti će vam bilo koji proizvođač reći koliko gume smeju biti stare. Međutim, priča se da guma ne bi trebalo da bude starija od šest godina od trenutka proizvodnje do momenta kupovine.

Stručna mišljenja se razlikuju od zemlje do zemlje. Britansko Nacionalno udruženje distributera guma i stručnjaci u Nemačkoj tvrde da se gume mogu prodavati pet godina od datuma proizvodnje. Sa druge strane, iz Nacionalnog gumarskog udruženja Japana ističu da se gume povlače iz prodaje nakon 10 godina od datuma proizvodnje.

Po rečima Nemačkog udruženja vulkanizera i trgovaca guma (BRV), gume do 3 godine vode se kao fabrički nove, a gume do pet godina važe kao nove.

Gume svežije proizvodnje privlačnije su za kupce, ali su one malo starije često na popustima jer su prodavci svesni činjenice da se teže prodaju. Međutim, proizvođači kažu da bi gume koje su sišle sa fabričke trake trebalo da odstoje najmanje šest meseci da bi se hemijski procesi u njima završili. U sastavu guma nalazi se veliki broj antioksidanasa koji sprečavanju propadanje gume tokom 12 godina.

A šta je sa protektiranim gumama? Životni vek protektirane gume počinje kada se ona proizvede, a trebalo bi ih zameniti posle najviše 10 godina. Za ove gume se ne može sa sigurnošću reći rok trajanja, posebno ako se radi totalna obnova u servisu ili kod vulkanizera. Zato uvek treba uzeti u obzir datum proizvodnje.

Imajte u vidu da guma počinje da stari tek kada je montirate na vozilo. Onda isključivo od vas zavisi koliko će trajati.

4 Komentara
 1. dina 11 година ago

  Najlepše hvala na korisnim informacijama iz kojih se zaista uvek nesto novo naučii! Sigurna sam da ni mnogi prodavci u radnjama ne znaju šta znači DOT:)

 2. dzo 11 година ago

  a mozete li nam dokuciti na savinim gumama tacnije s3 m+s pored DOT imaju i brojevi i slovni znakovi. pa kako onda da znamo kada su proizvedene ?? hvala 🙂

 3. DANIJEL 11 година ago

  DŽO SA DRUGE STRANE GUME PORED DOT-A IMAŠ ČETIRI BROJA,TO TI JE STAROST GUME

 4. Semai 5 година ago

  Odlicno objasnjeno , hvala Vam .

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?