Starost gume

Jedna od čestih zabluda pri kupovini novih guma je da one ne smeju biti starije od 6 meseci, dok je istina ustvari potpuno suprotna tome: gume koje se proizvedu danas trebalo bi da odstoje ne manje od 6 meseci da bi se hemijski procesi u njima završili do kraja. Proces „starenja“ gume počinje tek kada se ona montira na vozilo, jer se tokom vožnje zagreva i hladi, zbog čega nakon određenog vremena gubi svoju elastičnost, naročito ukoliko je u gumi pritisak manji od preporučenog.

U većini zemalja ne postoji zakonska regulativa kada je u pitanju rok trajanja iliti starost guma koje se nalaze na tržištu, ali većina proizvođača guma kao i nadležnih zakonodavnih tela preporučuje 6 godina kao granicu starosti kad su nove gume u pitanju, pod uslovom da su za to vreme gume bile uskladištene na pravilan način.

Gume u svom sastavu imaju više vrsta antoksidanasa koji sprečavaju propadanje guma u vremenu od najmanje 12 godina. Da su gume kvarljiva roba, onda bi po zakonima o zaštiti potrošača koji postoje svuda u svetu gume umesto datuma proizvodnje morale imati datum do kog se mogu upotrebljavati, tj. rok trajanja.

Datum proizvodnje obeležava se brojem koji stoji pored oznake DOT na bočnoj strani gume. Od 2000. godine DOT broj se sastoji od četiri cifre od kojih prve dve označavaju broj nedelje a druge dve godinu proizvodnje gume.

Na primer, ukoliko je DOT broj na gumi 3808 to znači da je guma proizvedena u 38. nedelji 2008.

Ukoliko DOT broj na gumi ima samo tri cifre, to znači da je guma proizvedena pre 2000. godine i da je njena starost daleko iznad granice koja podrazumeva bezbednu upotrebu.

Prilikom kupovine novih guma najbitnije je kupiti one koje odgovaraju vozilu, tokom korišćenja voditi računa o pritisku u gumama, a van sezone uskladištiti ih na tamno i hladno mesto, kako bi imale što duži vek trajanja.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?