Kako povećati efikasnost goriva – 1.deo

Ovaj tekst je lista jednostavnih saveta i efikasnih načina koji mogu da vam posluže da vaše vozilo ekonomičnije troši gorivo. Ukoliko imate neki savet koji nije na ovoj listi, slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo ga uključiti na našu listu.

Pametno koristite brzine

Vozite u najvećoj mogućoj brzini jer na ovaj način ne naprežete dodatno motor i time štedite gorivo. Automobil koji u trećoj brzini ide 60km/h troši i do 25% više goriva nego da kad istu ovu brzinu postiže kada je u petoj brzini.

Vozite nežno

Mislite unapred! Koristeći mali gas i izbegavajući naglo kočenje smanjićete i potrošnju goriva i habanje. Probajte da predvidite ritam saobraćaja i prilagodite stil i brzinu vožnje kako biste što manje ubrzavali i kočili. Istraživanja pokazuju da stil vožnje primeren saobraćajnoj situaciji, može da uštedi i do 30% goriva.

Ugasite motor

Postoje dve strane kad je ovaj savet u pitanju. Gašenje motora na kratak vremenski interval će ustvari povećati potrošnju goriva usled ponovnog paljenja motora. Takođe katalizator neće raditi pod punom temperaturom, što će smanjiti efikasnost vašeg automobila i povećati količinu zagađenja koju prouzrokujete. Međutim, ako se zaustavite na duže od par minuta, onda će vaš automobila potrošiti manje goriva ukoliko isključite motor.

Olakšajte automobil

Razmislite dobro šta vam je sve potrebno za put. Ako vam je nešto nepotrebno, nemojte to spakovati. Što je manja težina tereta koju nosi automobil, manja je i potrošnja goriva.

Vozite odgovarajuće gume

Procenjuje sa da je oko 50% guma na putevima pod manjim pritiskom od optimalnog. Pored toga što se time gume više habaju, to smanjuje i efikasnost goriva koje trošite. Proveravajte pritisak u gumama barem svake dve nedelje. Na povećanje potrošnje goriva (a i na vašu bezbednost!) takođe utiču i pohabane gume, pa je preporučljivo da redovno porveravate dubinu šare. Ukoliko treba da zamenite gume onda uzmite u obzir neke od novijih „eko“ guma koje su posebno dizajnirane da štede gorivo i čuvaju životnu sredinu. Pogledajte kako još gume utiču na potrošnju goriva i šta povodom toga planira da u narednom periodu preduzme Evropska Komisija.

7 Komentara
 1. Darko 13 година ago

  „Pametno koristite brzine
  Vozite u najvećoj mogućoj brzini jer na ovaj način ne naprežete dodatno motor i time štedite gorivo. Automobil koji u trećoj brzini ide 60km/h troši i do 25% više goriva nego da kad istu ovu brzinu postiže kada je u petoj brzini.“

  Delimicno se slazem sa tekstom samo sto postoji i druga strana medalje. Auto ce manje trositi gorivo ali ce zato potrositi karike i vise ce se opteretiti motor ako u petoj brzini vozite 60km/h. Plus sto se tako lenji motor a i u slucaju da idete uzbrdo narocito ce se auto gusiti pri takvoj voznji.

 2. Alexandar 12 година ago

  Održavajte auto ispravnim.

  Neredovno menjanje ulja, neispravne kočnice, auspuh i filter vazduha znatno povećavaju potrošnju. Kupujte gorivo oktanske vrednosti koja je propisana za motor vašeg automobila. Kupovinom goriva veće oktanske vrednosti necete mnogo poboljšati performanse vašeg vozila, nego ćete samo imati veći trošak.

 3. Marko 11 година ago

  Alexandre a gde moze da se kupi gorivo od 98 oktana? Na gorivu samo mogu da ustede pumpadzije,sipa ti pola vode pola benzina a placas za njega kao u nemackoj da zivis. Tri puta sam rasturao karburator za mesec dana!

 4. bikkojisedi011 11 година ago

  sve je to ok manje-više ali nikako nije istina da je dobro i štedljivo što pre doći do najvišeg stepena prenosa, u zavisnosti od brzine, uslova puta, opterećenosti i sl.automobil će i duplo više trošiti u petoj nego u trećoj brzini…ovo mora da se obrazloži jer većina „vozača“ kod nas nije ni za V tako da će bukvalno shvatiti savet i kvariti svoj auto i POVEĆATI potrošnju

 5. Ivan 11 година ago

  “Automobil koji u trećoj brzini ide 60km/h troši i do 25% više goriva nego da kad istu ovu brzinu postiže kada je u petoj brzini. “

  Ko ovako bude vozio ne samo da će povećati potrošnju goriva nego i rizikuje da smanji “životni“ vek motora!

 6. mlos 10 година ago

  to da ce automobill da trosi manje goriva u vecem stepenu prenosa sa manjim gasom nije tacno to je cista zabluda ja kao neki iskusan vozac mislio sam do skoro tako ali sam igrom slucaja se uverio da gresim ja imam forda stadog 1,8 dizel eskort petica vozimo ga i ja i supruga ona je nedavno polozila i nacin voznje je pola i vise gasa i najveci stepen prenosa je treca brzina nedavno je procureo rezervar pa sam ja kako privremeno resenje stavop kanticu i povezao tako sad imam tacan uvid na potrosnju svakog dana prelazimo istu kilometrezu do posla i nazad kad ja vozima laganoo salatam seve pod mali gas i do pete brzine i tko lagano i auto potrosi 8 litara na 100 km kad suproga vozi pola i vise gasa i maksimu treca brzina auto trosi 5 litara na 100 km meni je iskreno zao da ga vozim tako ba bruji motor ali izgleda da zena zna bolje da vozi pa sad ona vozi i manje tosi hahah zato tvrdim da je bolje u manjem stepenu prenosa voziti sa vecim gaso jer tako motor potpuno sagori benzin i maksimalno ga iskoristi

 7. kamikaza 10 година ago

  Na nizbrdicama izbacite iz brzine da nebi optreretili motor a samim tim smanjujete potrosnju

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?