Ne šalimo se. Istina je. Kompanija Continental je na Međunarodnom sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru predstavila prvu test gumu proizvedenu od materijala taraxagum. Za one koji ne znaju, ova reč potiče od latinskog naziva za maslačak (taraxacum).

Continental kamionske gume od maslačka

Kako je ovo moguće? Continental je u Hanoveru objasnio proces u istraživanju i proizvodnji. Kroz obimna istraživanja sprovedena u saradnji sa Fraunhofer institutom za molekularnu biologiju i primenjenu ekologiju, Julius Kühn institutom, i kompanijom za oplemenjivanje bilja Aeskulap GmbH, uzgojena je visokoprinosna i otporna vrsta ruskog maslačka. Ovaj maslačkan može da se gaji u umerenim regionima širom Evrope. Tako je prirodni kaučuk, koji se nalazio u gazećem sloju test gume, potpuno zamenjen taraxagumom.

Razvoj je trajao nekoliko godina, a rezultat je neverovatan – napravljene su prve putničke gume od maslačka. „Kako bi na najbolji način iskoristili do sada proizvedene sirovine od maslačka koje sadrže visok procenat prirodne gume, odlučili smo se da napravimo zimske gume za putničke automobile,” objasnio je Nikolai Setzer, član Izvršnog odbora Continentala zadužen za gume.

“Proces razvoja taraxaguma je do sada vrlo obećavajući i mi nastavljamo njegovu industrijalizaciju. Ubeđeni smo da će naši dosadašnji rezultati istraživanja biti potvrđeni kroz praktična testiranja i da će gume distići željene performanse,” kazao je dr Andreas Top, šef razvoja materijala u Continentalu.

I Continental se ovde neće zaustaviti. U planu je započinjanje serijske proizvodnje guma od maslačka u narednih 5 do 10 godina. Koliko je ovaj korak veliki za Continental, toliki je i za čovečanstvo – proizvodnja guma biće održiva i manje zavisna od tradicionalnih sirovina.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?