Ovaj tekst je nastavak liste jednostavnih saveta i efikasnih načina koji mogu da vam posluže da vaše vozilo ekonomičnije troši gorivo. Ukoliko imate neki savet koji nije na ovoj listi, slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo ga uključiti na našu listu.

Kako povećati efikasnost goriva – 2.deo

 

Prozori na automobilu

Vožnja sa otvorenim prozorima drastično smanjuje efikasnost goriva koje trošite, mnogo više nego da uključite klimu.

Ostavite automobil kod kuće

Verovatno najefikasniji način da smanjite potrošnju goriva jeste da ostavite automobil kod kuće, i vozite se biciklom, gradskim prevozom ili pešačite. Većina razdaljina koju prelazite vašima automobilom je manja od par kilometara, pa su šetnja ili vožnja bicikla jeftinije, čistije i zdravije varijante prevoza.

Filter za vazduh

Jedan od najčešćih razloga za povećanu potrošnju goriva jeste zaprljan filter za vazduh, što smanjuje količinu vazduha koji ulazi u cilindre motora i prouzrokuje nepotpuno sagorevanje. Zato redovno proveravajte da li je filter za vazduh čist.

Svećice

Postarajte se da su svećice na vašem automobilu u dobrom stanju. Promenite njih i žice u redovnom vremenskom intervalu. Time ćete obezbediti da svi cilindri dobro pale što će doprineti manjoj potrošnji goriva.

Motorno ulje

Redovno menjajte motorno ulje. Koristite samo ulje koje preporučuje proizvođač, naročito na novim automobilima. Pranje motora pre nego što sipate novo ulje pomoći će da se odstrani prljavština koja se nakupila u motoru. Za starije motore preporučuje se korišćenje aditiva koji zgušnjavaju ulje čime se sprečava nepotpuno sagorevanje i povećava efikasnost utrošenog goriva.

Auspuh

Većina automobila ima posebnu veličinu auspuha. Ako je veličina auspuha manja ili veća u odnosu na preporučenu, to će uticati ne samo na potrošnju goriva, već može da ima i druge negativne posledice po automobil.

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet Prodaja Guma.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?