Od 1. oktobra 2009. godine počinje primena Direktive 2001/43/EC (Tyre/Road noise). To znači da je nadalje dozvoljena isključivo prodaja pneumatika koji su homologovani i po osnovu buke.  Ovom direktivom je definisan dozvoljeni nivo zvučne emisije nastale pri kontaktu pneumatika sa putnom podlogom. Pomenuta direktiva je deo Pravilnika ECE-R30 i ECE-R54 po kojima se vrši homologacija putničkih odnosno komercijalnih pneumatika.

Homologacija je proces utvrđivanja da je nešto nečemu saglasno. On predstavlja postupak ocenjivanja i potvrđivanja da li određeno vozilo u celini, ili neki njegov deo ili oprema, odgovaraju zahtevima ECE pravilnika, odnosno EEC direktiva. Pri homologaciji vozila, odnosno delova i opreme vozila, ispituju se i potvrđuju se delovi bitni za bezbednost vozila. Takođe i oni delovi od kojih zavisi ekološki kvalitet vozila u šta spadaju i PNEUMATICI. Homologacija po pitanju buke se vrši po definisanoj proceduri. Na definisanom poligonu, sa definisanim kvalitetom asfalta i pod definisanim uslovima meri buka koja se pri tome stvara.

Naravno ono što je homologovano treba i da ima neke posebne oznake na gumi čime se to i potvrdjuje. Na slici je data jedna takva oznaka,  na boku,  koja ukazuje da je ova guma homologovana po pitanju buke.

Izuzetak su pneumatici koji su namenjeni tržištu zamene. Misli se na one koji nisu prva ugradnja, i kod njih ova homologacija važi od 1. oktobra 2009.  za dimenzije čija je širina balona manja ili jednaka 185.  Za pneumatike iz ove kategorije čija je širina balona manja ili jednaka 215, ovo počinje da važi 1. oktobra 2010. a za širine koje su veće od 215 od 1. oktobra 2011.

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet Prodaja Guma.

1 Komentar
  1. laza 14 година ago

    da slazem se sa procedurama i sa homologacijamo koje se mere po definisanim pitanjima i kalitetima asfalta ali kod nas je definicija asfalta nula…

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?