Da li je vaš auto spreman za put

Prema istraživanju koje je BRIDGESTONE sproveo na uzorku od 38000 automobila u 9 evropskih zemalja tokom 2010. godine, 71% vozača vozi sa manjim pritiskom u gumama od preporučenog, a skoro 12% guma koje se koriste u vožnji imaju manju dubinu šare od 1,6 mm, zakonski dozvoljenog minimuma u Evropi.

Rezultati ovog istraživanja naročito izazivaju zabrinutost u letnjem delu godine kada veliki broj porodica kreće na duže putovanje sa maksimalno opterećenim automobilom. Zato je jako važno da zbog sopstvene bezbednosti vozači provere pritisak u gumama pre nego što krenu na put.

Vožnja sa manjim pritiskom u gumama od preporučenog je loša navika iz nekoliko razloga: bezbednost na putu je ugrožena jer vozilo sa ovakvim gumama ima slabiju upravljivost, gume se brže troše i imaju kraći rok upotrebe, a potrošnja goriva i emisija ugljen-dioksida se povećavaju.

Zbog toga se vozačima preporučuje da obavezno provere pritisak u gumama pre polaska i po povratku sa letovanja, kao i da ne pumpaju gume na pritisak veći od preporučenog.

Pogledajte šta još sami možete učiniti da pripremite auto za put.

Izvor: Bridgestone

2 Komentara
  1. Djordje 13 година ago

    Postovani ,
    Da li ima promena na gumama automobila , koji je racimo stigao na more i parkiran , a ne vozi se
    7 dana. Da li ima promena u smislu ako je destimacija more , temperature od 30- 40 stepeni C i da li ima
    promena ako auto isto tako je parkitan 7 dana , nema voznje , recimo na Zlatiboru , temperatura od minus 7 do minus 3 .
    Kako efikasno zastititi gume leti i zimi, kako cuvati letnje i zimske gume , koje se tada ne koristecime . Cime ih eventualno mazati ?
    pozz, Djordje

  2. admin 13 година ago

    Temperatura vazduha utiče u određenoj meri na pritisak u gumama, a li u suštini nema razlike između ove dve situacije koje ste naveli. Nakon perioda stajanja, a pre polaska na put potrebno je proveriti pritisak i gume napumpati do vrednosti koja je preporučena. Za još informacija pogledajte, ako već niste, ovaj članak: http://www.internet-prodaja-guma.com/gume/pritisak-u-gumama/
    Kad je u pitanju čuvanje guma van sezone, najbitnije je pravilno ih uskladištiti, na neko mesto gde nema vlage i gde neće biti direktno izložene suncu i sl. Na ovu temu ćemo nešto više pisati u posebnom članku u četvrtak, pa nas pratite i dalje za informacije na ovu temu.

    – Miljana Nimčević., IPG

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?