Zbog povećanog broja vozila koja će u narednom periodu krenuti na neko putovanje i lošeg stanja velikog broja puteva u Srbiji i okolnim zemljama, od presudne je važnosti da preduzmete sve što je u vašoj moći kako biste bili bezbedni na putu. U produžetku se nalazi spisak od pet saveta koje možete sami obaviti za 15 minuta, a koji će vam osigurati bezbednu i ugodnu vožnju:

Pripremite auto za put za 15 minuta

1. Proverite nivo svih bitnih tečnosti u automobilu: tečnosti za hlađenje, za kočnice, za pranje vetrobranskih stakala, kao i nivo svih ulja. Ukoliko niste u mogućnosti da dobro vidite ispred ili iza sebe, kočnice vam sporije reaguju a motor trokira, veća je verovatnoća da će doći do neke nesreće. Ove male provere pre polaska na put mnogo znače za vašu bezbednost u vožnji.

2. Proverite u kakvom su vam stanju gume i da li su pod odgovarajućim pritiskom. Pritisak manji od preporučenog prouzrokuje brže habanje duž spoljašnjih oboda gume, dok veći doprinosi ubrzanom habanju centralnog dela gazećeg sloja. I jedno i drugo utiču na vozačevu sposobnost da upravlja automobilom, kao i na njegovu zaustavnu moć.

3. Pobrinite se da su metlice brisača u dobrom stanju i da dobro brišu. Opasno je voziti po lošem vremenu bez para dobrih brisača. Oni vam obezbeđuju maksimalnu vidljivost, a ukoliko je ona ugrožena zbog loših ili istrošenih metlica, to treba da vam bude signal za zabrinutost.

4. Proverite da li prskalice rade kako treba. U suprotnom, pravljština će veoma lako prekriti vaš vetrobran, a poslednja stvar koju želite da vam se desi jeste da imate smanjenu vidljivost dok ste u saobraćaju ili vozite noću.

5. Proverite da sigurnosni pojasevi nisu uvrnuti i da rade kako valja. Ukoliko vozite decu, obavezno koristite autosedišta predviđena za njihov uzrast, a pre polaska na put proverite da li su ona dobro montirana i učvršćena. Pojasevi i autosedišta se koriste svaki put kad se ulazi i izlazi iz automobila, zbog čega je bitno proveriti da se u dobrom stanju jer u slučaju da nisu to može da dovede do povrede u slučaju nesreće.

Povećan broj vozila tokom godišnjih odmora i praznika znači da vozači moraju da budu još oprezniji u vožnji nego inače. Ukoliko se pridržavate ovih pet jednostavnih saveta to će smanjiti verovatnoću da do nesreće dođe. Razlika između toga da budete bezbedni ili da rizikujete je u 15 minuta koliko je potrebno da se ovi saveti sprovedu u delo, a kada je u pitanju vaša bezbednost i bezbednost putnika u vašem automobilu, to je mali trud koji može da znači mnogo.

Kako vi pripremate auto za put?

Izvor: Blackcircles

5 Komentara
  1. Tasha 13 година ago

    Ja pripremam auto bas ovako. Samo pojaseve ne proveravam, jer nekako imam utisak da oni uvek rade

  2. Galaktus 12 година ago

    A svetlosne grupe? Najvažniji faktor u komunikaciji sa okolinom. Migavci i sl.

  3. Miljana Nim?evi? 12 година ago

    Galaktuse, hvala na komentaru!
    Eto i 6. saveta: pred polazak na put obavezno proverite i signalizaciju.
    Miljana Nimčević, IPG

  4. Gagy 11 година ago

    Ja bih kao sedmi savet predlozio – dokumenta i putne isprave , bez kojih , slozicete se , je veliki rizik putovati, a preko granice-nemoguc, a kad dodjemo pred carinike, onda je malo prekasno-mislim da se slazete samnom.Pozzz i SRECNA NOVA GODINA !!!

  5. MIlos 11 година ago

    Nije lose pogledati sve sto se da videti, a ne kontrolise se bas cesto, npr. stanje kaiseva, creva, kolicina tecnosti u akumulatoru, da li se ispod auta ima vidljivih tragova curenja ulja ili antifriza, pritisak u rezervnom tocku, ako se krece na duzi put u gepek spakovati litar ulja ras. tecnosti. Naravno pricam o putu od 500km +, mada je sve ovo dobro proveriti svremena na vreme, jer se tako moze ustedeti na skupim popravkama i iznenadim kvarovima. Poz i srecan put

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?