Kompanija Goodyear će otpatke koji nastaju pri žetvi pirinča početi da upotrebljava kao ekološki prihvatljiv izvor silike za gazeći sloj guma.

Silikon za gume od pirinčane pleve

Pregovori sa potencijalnim dobavljačima koji bi mogli da isporučuju potrebne otpatke kompaniji su u toku.

Time će se, kako je saopšteno iz kompanije, doprineti zaštiti životne sredine i istovremeno ponuditi potrošačima gume koje omogućavaju bolje iskorišćenje goriva.

Istraživači u Goodyear centru za inovacije u Akronu (SAD) su posle dve godine rada utvrdili da pepeo koji nastaje sagorevanjem pirinčane pleve u procesu proizvodnje električne energije mogu da upotrebe kao efikasan i ekološki prihvatljiv izvor silike za gume.

Silika je izuzetno cenjena u proizvodnji guma zbog svog pozitivnog uticaja na vozne karakteristike gume. Kad se u smešu gazećeg sloja doda silika, čvrstoća gume se povećava a njegov otpor kotrljanja smanjuje, što zajedno omogućava veći stepen iskorišćenja goriva i bolje prianjanje na mokroj podlozi, dodaje se u saopštenju.

Uspešno napreduje i razvoj guma u čijoj proizvodnji se umesto nafte upotrebljava soja. Upotrebom sojinog ulja u gumama moguće je produžiti vek trajanja gazećeg sloja za 10 procenata i smanjiti upotrebu ulja na bazi nafte za oko 26,5 miliona litara godišnje.

Izvor – Tanjug

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?