Na bočnoj strani svake gume nalazi se DOT oznaka. Ova oznaka može vam reći mnogo toga o gumi: čak i tome u kojoj je fabrici napravljena. Međutim, najvažnija informacija svakako je datum kada je guma proizvedena.

Starost guma

Uglavnom se ova informacija nalazi na kraju oznake i sadrži četiri broja.

Bezbednost: Pravilo o 6 godina starosti

Po nekom pravilu, gume koje su starije od šest godina ne bi trebalo koristiti. Guma koja je korišćenja pri proizvodnji gubi svojstva i na kvalitetu tokom vremena, bez obzira da je guma korišćena ili ne. Mnogi proizvođači guma i automobilske kompanije potvrđuju ovo pravilo: materijal od koga je guma napravljena nakon šest godina nije podesna za upotrebu. Mnogi od njih u instrukcijama za upotrebu automobila naglašavaju ovo pravilo.

Kako čitati DOT oznaku?

Od 2009. godine, datum na gumi prikazan je u obliku četiri broja. Prve dve cifre kažu u kojoj nedelji, a druge dve u kojoj godini je guma proizvedena. Na predstavljenom primeru ova četiri broja su 3909, to znači da je guma sa slike proizvedena u 39. nedelji 2009. godine.

Ukoliko na gumi vidite tri broja, oprezno! DOT oznaka od tri broja znači da je guma proizvedena pre 2000. godine – dakle, zaobiđite je u širokom luku jer vam je bezbednost vas i vaše porodice na prvom mestu.

Proverite rezervni točak

Ako vozite stari automobil, s vremena na vreme proverite rezervnu gumu. Najmanje što vam treba je da na sred puta ostanete sa izbušenom gumom, a rezervna je starija od šest godina.

Stariji DOT ne znači da je guma lošija

Naprotiv. Sve dok je guma mlađa od šest godina, ona se može koristiti. Gume sa starijim DOT-om, a pri tom mislimo na gume proizvedene 2011 ili 2010 godine, ne predstavljaju nikakvu opasnost za vozača, jer se i dalje mogu koristiti. One imaju sva svojstva kao i guma proizvedena ove godine, ali joj je cena, upravo zbog godine proizvodnje, niža. Tako da, ukoliko želite da uštedite novac, a da pazarite neku jaču gumu, guma sa malo starijim DOT-om prava je za vas.

1 Komentar
  1. Ljube Gavrilovic 10 година ago

    Pogresili ste godinu.Napisali ste da se gume od 2009 obelezavaju sa cetiri broja.Od 2000 se obelezavaju tako,sigurno je pravopisna greska.

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?