Ne potcenjujte maglu na putu. Ona može biti opasna i za najiskusnije vozače. Kada se na putu ne vidi „bela mačka“, udahnite duboko, koncentrišite se i setite se naših saveta.

Vožnja po magli

Magla i dugogodišnjeg vozača stavlja na test, a sa zimskim danima dolaze i maglovita jutra i noći. Zato treba znati kako se ponašati kada se bela zavesa spusti.

Smanjite brzinu. Nemojte pokušavati da pobegnete iz magle, jer zapravo tako možete da upadnete u još veći problem. Kada žurite, tada se događaju saobraćajne nezgode, čak i kada je lepo vreme. Usporite. Koncentrišite se.

Uključite svetla za maglu (ako ih imate). Ova svetla su postavljena nisko i usmerena ka dole i široko, pa tako po magli osvetljavaju put i ne zaslepljuju druge vozače. Ako niste znali, kada su svetla usmerena ravno, kao što je to slučaj kod običnih farova, dolazi do reflektovanja svetlosti. Svetla za maglu su bele ili žute boje i osvetljavaju put u dužini od 35 metara. Važno je uključiti i zadnje svetlo za maglu, jer tako vozaču iza sebe dajete do znanja da ste ispred njega. Na kraju, kada izađete iz magle, nemojte da zaboravite da isključite maglenke. Osim što je protiv propisa, može biti opasno za druge učesnike u saobraćaju.

Ako vaš automobil ne poseduje svetla za maglu, uključite oborena svetla ili, možda, sva četiri migavca.

Držite odstojanje. Nemojte se „lepiti“ za automobile ispred sebe. Nećete više i bolje videti ako to uradite. Zapamtite: možda vas neko u tolikoj magli ne vidi, pa je odstojanje obavezna mera bezbednosti. Sigurno ne biste voleli da učestvujete u lančanom sudaru.

Led na putu. Kada nastupi magla tokom zimskih meseci, uglavnom je prati zaleđeni put. Tada je potrebno da imate montirane zimske gume koje su pravljene specijalno za zimske uslove na putu. Ukoliko ih već niste nabavili, pogledajte našu ponudu.

Možete i da stanete. Ako niste apsolutno sigurni da možete se izborite sa uslovima na putu, a ovo važi za bukvalno sve uslove tokom zimskih i letnjih meseci, najbolje je da parkirate automobil van puta ili pored puta, pod uslovom da uključite sva četiri svetla. Nije sramota odustati.

10 saveta: Pripremite auto za zimu

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?