Hrvatski autoklub (HAK) objavio je rezultate tradicionalnog testiranja letnjih guma koje je i ovog puta napravljeno u dve dimenzije, manje 185/60 R14 i veće 205/55 R16. U izbor su ušli proizvodi koji potpuno pokrivaju tržišnu ponudu, od premium modela do guma iz nižeg cenovnog ranga, od guma poznatih proizvođača i onih s određenim udelom na tržištu pa do modela koji nikad nisu bili na testiranju.

U manjoj dimenziji je ove godine testirano 16 proizvoda. Pri tom opet nije bilo guma sa maksimalnom ukupnom ocenom vrlo dobar. Čak šest ih je prošlo s ocenom dobar, koja je samo korak do najbolje, 8 proizvoda ocenjeno je zadovoljavajućim, samo jedna se jedva provukla sa ocenom slabo, dok je jedna i pala na testu dobivši neprolaznu ocenu – loše. Retko se događa da među šest najbolje ocenjenih proizvoda rezultati budu toliko izjednačeni kao ovaj put. Ove godine čak su tri gume, Continental ContiPremiumContact 5, Goodyear Efficient Grip Performance i Nokian Line, imale istu konačnu ocenu (2,2) i zato se mogu smatrati pobednicima u manjoj dimenziji. Pri tom su doista odlučivale nijanse, a ove tri gume izdvojile su se pre svega zbog najboljih rezultata u nekom od pojedinih kriterijuma.

Ponašanje na mokrom

Tako je Continental ContiPremiumContact 5 imala najbolji rezultat na mokroj podlozi sa sjajnim performansama u pogledu upravljanja ili upravljivosti. Goodyear Efficient Grip Performance dominirala je na suvom, ali se jednako izdvajala i na mokroj podlozi, u prvom redu s najkraćim zaustavnim putem na mokrom u odnosu na konkurenciju. Nokian Line pokazala je zavidan kvalitet u pogledu trajnosti i potvrdila da vek guma ne mora uvek biti u suprotnosti s kvalitetom i performansama. Iako su tri spomenute gume pokazale najviše, nepravedno je ne spomenuti i tri proizvoda koja su dobila istu ukupnu ocenu „dobar“, ali ih je jedna decimala razdvojila od najboljih.

Dunlop Sport BluResponse, Vredestein Sportrac 5 i Hankook Kinergy Eco K425 odlični su proizvodi, bez ozbiljnih mana ili nedostataka, i njihovim odabirom kupci neće pogrešiti, a teško da će prosečan vozač uopšte i osetiti tu minimalnu razliku koja deli ovih šest najbolje ocenjenih proizvoda.

Ono što mnogo manje oduševljava u dimenziji 185/60 R14 jeste da se najveći broj testiranih guma uklopio u prosek. Čak 8 guma pokazalo je zadovoljavajući kvalitet. Sve su to gume bez većih nedostataka, koje će poslužiti najvećem broju vozača. Među njima je čak i nekoliko proizvoda koji u pojedinim kriterijumima pokazuju izuzetne osobine, ali ih neki nedostatak u nekom drugom području košta boljeg rezultata i smanjuje ukupnu ocenu. Najviše njih je omanulo na mokroj podlozi, njih čak devet, uostalom tako je bilo i na testiranjima ranije. Najgorom gumom u ovoj dimenziji pokazao se Matador MP 16, koji je na testiranju zaslužio neprolaznu ocenu zbog loših rezultata na mokrom. Na primer, zaustavni put na mokroj podlozi kod Matadora je čak 13 metara duži od najboljeg Goodyeara.

U većoj dimenziji 205/55 R16 testirano je čak 19 proizvoda, ponovo nije bilo maksimalnih ocena, no za razliku od prethodne dimenzije, ovde se jedna guma izdvojila od konkurencije. Za Michelin Primacy 3 slobodno se može reći da je pobednik u ovoj dimenziji (ukupna ocena 1,9), iako zapravo još pet guma ovde dobija identičnu konačnu ocenu „dobar“. Svi najbolje ocenjeni proizvodi stižu od velikih i poznatih proizvođača (Michelin, Goodyear, Continental, Dunlop, Pirelli, Bridgestone). Sam pobednik, Primacy 3, namenjen je vozačima koji godišnje pređu veliki broj kilometara i ne žele da biraju između životnog veka i sigurnosti. Reč je o gumi, uz Continental ContiPremiumContact 5, sa najboljim rezultatom na suvoj podlozi, najboljom trajnošću zajedno s fabričkim Saverom+, najkraćim zaustavnim putem na suvom i dobrim rezultatima na mokroj podlozi. Goodyear Efficient Grip Performance zadovoljava u svim kriterijumima s najboljim rezultatom na mokrom, posebno u pogledu upravljanja.

Dunlop Sport BluResponse, Pirelli Cinturato P7 Blue i Bridgestone Turanza T001 takođe su među najbolje ocenjenim gumama u svim kategorijama, a Pirellijev proizvod dodatno se uz Goodyear i Kumho HS51 (najkraći zaustavni put na mokrom) izdvaja i sjajnim rezultatom na mokrom, uz tek manje nedostatke kod hidroplaninga.

Čak 13 modela na ovogodišnjem testiranju u dimenziji 205/55 R16 dobilo je prosečnu ocenu “zadovoljava”, a samo jedan model nije prošao na testu. Reč je o gumi Nankang Econex Eco-2 čiji je rezultat na mokroj podlozi ravan katastrofi, zaustavni put joj je uverljivo najduži (12 metara više od Kumha), a određene slabosti uočene su i na potpuno suvom putu.

Eco i comfort modeli

Aktuelni test doneo je i direktno poređenje eco i comfort modela kod četiri različita brenda (Michelin, Continental, Bridgestone, Hankook). U tom poređenju svi su eco modeli pokazali značajne nedostatke na mokroj podlozi i tako zaradili smanjenje ukupne ocene, a nije bilo velike prednosti u pogledu trajnosti ili uticaja na potrošnju. Jedino je kod Continentalova ContiEcoContacta 5 primećen znatno duži vek trajanja u odnosu na ContiPremiumContact 5. Ako uporedimo sve dobijene rezultate, onda je jasno kako maksimalna razlika u potrošnji goriva svih testiranih modela iznosi samo 5%, dok je u pogledu trajnosti ona čak 100% veća kod onih najdugovečnijih modela.

Izvor – SlobodnaDalmacija

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?