Kako vremenske prilike utiču na pritisak u gumama SLIKA 1

Da li vaše gume podržavaju masu vašeg vozila? Kažete da? E, pa nije istina. Zapravo, pritisak u gumama je taj koji podržava težinu vašeg automobila. Održavanje propisanog pritiska u gumama neophodno je da bi vam gume pružile dobru upravljivost, prianjanje i trajnost.

Naravno, ne možete jednom napumpati gume i zaboraviti na pritisak u njima! Pritisak u gumama mora se periodično proveravati jer vremenske promene, nepravilnosti na putu i mala oštećenja mogu uticati na njega.

Preporučeni pritisak za vaše vozilo možete naći na kartici proizvođača automobila koja se najčešće nalazi sa unutrašnje strane vozačevih vrata ili poklopca za gorivo, unutar pretinca ili ispod haube. Pored vrednosti se nalaze i preporučene dimenzije guma.

S obzirom na to da je vazduh gas, širi se na toploti i skuplja na hladnoći. Tako je najkritičniji period i vreme kada bi najviše trebalo proveravati pritisak u gumama jesen i rana zima. Kako dani postaju kraći i hladniji, pritisak u vašim gumama opada.

Nepisano pravilo glasi: kada se temperatura vazduha promeni za 12 stepeni Celzijusa, pritisak u vašim gumama manji je za 1 psi. Naravno, sa višim temperaturama, pritisak skače, a sa nižim opada.

Kako vremenske prilike utiču na pritisak u gumama SLIKA 2

Temperaturna razlika između prosečnog leta i prosečne zime je oko -10 stepeni Celzijusa. Kada dođe zima ova razlika utiče na pad pritiska u gumama od oko 5 psi. A ovaj pad pritiska može značajno uticati na upravljanje, prianjanje i životni vek gume.

Činjenica je da u toku proleća i leta postoje znatne razlike u temperaturi kada je dan i kada je noć. To znači da ako merite pritisak u gumama ujutru, on će biti oko 2 psi viši kada ga izmerite popodne. Čak iako je vozilo parkirano u hladu. Zato gume ne bi trebalo pumpati usred vrelog dana, jer će pritisak biti niži već sledećeg jutra.

Ako je vozilo parkirano na suncu, sunčeva toplina privremeno će podići pritisak u gumi.

Magazin Tire Rack testirao je ove teorije. Montirao je dve gume na auto i ostavio ih da „prenoće“ kako bi se njihova temperatura i pritisak stabilizovali. Narednog jutra pritisak u obe gume doterali su do 35 psi. Jednu gumu su potom stavili u hlad, a drugu na sunce. Zatim su pratili pritisak i temperaturu u gumama. Kako se temperatura vazduha povećavala, guma u hladu je pokazala malo povećanje pritiska, dok je pritisak u gumi izloženoj na suncu znatno skočio.

Kada se sve ovo uzme u obzir, dolazi se do zaključka da su uslovi u kojima se proverava pritisak u gumama isto toliko važni kao i činjenica da se to radi.

Dakle, pritisak u gumama proverava se ujutru, pre nego što temperatura vazduha skoči. Proveravajte pritisak u gumama pre svakog dužeg puta. Ako svaki dan idete na posao automobilom, proveravajte pritisak jednom nedeljno.

Pročitajte kako da kontrolišete gume na vašem vozilu.

3 Komentara
  1. Janko 11 година ago

    Malko ste se izgubili sa jedinicama, očigledno je neko loše preveo američki tekst. Na 12 stepeni Farenhajta (mada mnogi tvrde da je to na 10) se pritisak promeni za 1 psi, odnosno prevedeno na sprski, za promenu od 6,67 C (odnosno 5,56 C ako uzmemo onu verziju sa 10F) pritisak u gumama se promeni za 0,07bar.

    Za Beograd, razlika između srednjeg temperaturnog maksimuma i minimuma jeste oko 10 stepeni C, ali razlika između najtoplijeg dela godine i najhladnijeg ide i preko 30 stepeni C, a inače je već na prvo čitanje očigledno da imate debelu grešku, jer razlika od „-10“ stepeni ne može nikako dovesti do razlike od 5 psi…

  2. Darko Videnov, IPG 11 година ago

    Poštovani Janko,

    Zahvaljujemo Vam se na vašem komentaru i tome što pratite naš blog. Tekst će biti još jednom proveren i izmenjen ukoliko se nađe za shodno.

    Vaš IPG tim

  3. Miodrag Cvejin 11 година ago

    Postovani,sta je sad merodavno?Na tablici,na mom automobilu pise da je potreban pritisak u gumama 2,2 a u kontinentalovoj brosuri pise da je preporucljiv pritisak 2,5 za auto citroen C 2 1,4 HDI.Vulkanizeri pak tvrde da je dovoljno 2,0.Vozim na mislenovim gumama.
    Pozdrav

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?