Vozači se neretko odlučuju da dimenziju guma koju imaju na automobilu zamene nekom drugom. Zašto? Ako bismo vam rekli da neki rade to da bi uštedeli koji dinar, a drugi da bi poboljšali vozne karakteristike u zimskim uslovima, ko zna, možda biste i vi ozbiljno razmislili o tome.

Internet-Prodaja-Guma-logo

Neki automobili jednostavno ne mogu imati sve gume iste, jer im njihov dizajn, korišćenje različitih dimenzija guma na prednjoj i zadnjoj osovini, nedovoljna upravljivost ili zahtev za boljim voznim karakteristikama, to ne dozvoljavaju.

Takođe postoje vlasnici automobila koji su prinuđeni iz nekog razloga da menjaju dimenzije guma. Zamena mora da bude što približnija originalnoj dimenziji. U tome će im pomoći kalkulator za upoređivanje dimenzija guma.

Razlika između originalne i alternativne dimenzije guma bi trebalo da bude od -3% do +3%, a alternativne moraju da imaju isti ili nešto manji prečnik od originalne. Brzinometar ne sme da pokazuje manju brzinu od stvarne; toleriše do 10% više od stvarne brzine. Promena ne sme da stvara mehanički problem.

Činjenica koja ne ide u prilog alternativnim dimenzijama guma je da će zimske gume i felne u originalnoj dimenziji ponuditi sigurniju vuču i upravljivost pri niskim temperaturama, kada je na putu bljuzgavica, sneg ili led. Zašto? Zato što je tim stručnjaka pri konstrukciji automobila dobro mozgao o tome i došao do dimenzija koje su idealne za vaše vozilo.

Međutim, nekada čak i mala razlika u dimenzijama može učiniti puno toga. Na primer, ako zamenite svoje gume dimenzija 225/50 R17 gumama dimenzija 215/60 R16, uštedećete novac i povećati upravljivost tokom zimskog perioda.

Kada se uzima manji točak, a viša guma, za zimske uslove, vuča kroz dubok sneg će biti bolja, a često se dešava i da ukupna cena zimskog paketa bude niža od seta guma originalnih dimenzija. Najveća prednost ove vrste zamene su viši bočni zidovi kod alternativne dimenzije, što umanjuje nastanak štete na gumi na zavejanim putevima ili u proleće kada “niknu” rupe.

Gume niskog i širokog profila nisu baš podesne za zimske uslove, jer moraju da “oru” kroz sneg, dok se više gume tu bolje snalaze. Dakle, ako ove zime želite da automobilom krčite dubok sneg, izabraćete zimske gume u dimenzijama koje će vam pomoći u tome. Visoke su svakako dobar izbor.

Kombinovanje viših guma sa manjim prečnikom točkova pomoći će vašim gumama da duže traju jer se njihove dimenzije lakše podnose neravnine i rupe na putu. Vožnja je, pri tom, “mekša”. Smanjivanje dimenzija točkova štiti gumu, to će vam reći skoro svaki off-road entuzijasta. Oni za vožnju po raznovrsnom terenu uglavnom koriste manje točkove i set viših guma od standardnih.

S obzirom na važnu ulogu guma u životu svakog auta, generalno pravilo je da se gume ne kombinuju na svoju ruku osim ako specifikacijom nisu podesne za određeno vozilo ili brend. Pre konačne odluke, obavezno se posavetujte sa ovlašćenim uvoznikom ili servisom za vaš automobil.

Kakvo je vaš iskustvo sa alternativnim dimenzijama guma?

47 Komentara
  1. Mirko 11 година ago

    Imao sam dilemu da li da za mog audija 80 kocku uzmem 4 nove wintere u dimenziji 175/70 R 13 ili 155/80 R13. Uzeo sam ovu drugu varijantu jer su malo vise i uze i mislio sam da ce mi to doneti prednost u zimskim uslovima. Rezervni tocak mi je 165 R13 a mislim da je za golfa 2 fabricka dimenzija bas 175/70 R13 i dobio sam savet da kupim te gume. Video sam na par modela audija poput mog upravo takve velicine. Videcu da li sam pogresio ili ne i napisacu kad budem imao prva iskustva. Malo mi deluju preuske gume kad ih gledam od pozadi ali se nadam da sam ipak uradio pravu stvar. A i bile su malo jeftinije od one druge dimenzije, a kupovao sam 4 odjednom.
    Inace, zimus sam vozio audija sa felnama R14 od opela i dimezijom bas 175/70 i auto se sasvim lepo ponasao kad je trebalo povuci po dubokom snegu, a imao sam i gde da ga testiram 🙂

  2. Dragan 11 година ago

    Kod proizvoddjaca vozila nisam naisao na preporuke za uze zimske gume.
    Autodata mi je najmerodanija za to….

  3. Goran Ristic 11 година ago

    Sve gore receno je tacno i provereno u praksi: svake zime moj auto „silazi“ sa 205/50-17 na 195/65-15 i to mu, a imeni jako prija. Podazumeva se voznja manjim brzinama pa nize vozne osobine ne dolaze do izrazaja. Razlika u precniku u teoriji ne postoji mada merenja pokazuju da je precnik 15-ica nesto manji

  4. Miki 11 година ago

    Veoma lepa tema, sve što je rečeno za zimsku upotrebu pneumatika je tačno, moja preporuka je da se točkom ide na minimalni broj ( mislim na colažu toča, to naravno zavisi od veličine kočionih diskova i dostupnosti samog točka) i za 20 do 30 mm uži pneumatik, većina vozila ima na poklopcu rezervoara propisane dimenzije pneumatika, za zimu izaberite najužu i najvišlju.
    Ne zaboravite da takve gume imaju jako loše vozne karakteristike u letnjim periodu, pogotovo u krivinama. Na vozne karakteristike utiće i sama širina felne tzv. „jotaža“ a to je zapravo širina u colima, nikako nije preporučljiva „streč“ varijanta, u zimskom periodu, kada je felna šira od gazne površine gume, lako može doći do oštećenja felni, guma treba da izgleda kao „balon“, a preporuka za letnji period je veća broj felna – naplatka, šira guma, niži profil, sve suprotno od zimske varijante. Moj lični primer je leto 205/45 R16 HP, a zima 185/60 R14 M+S.
    Što se tiče pritiska u gumama u zimaskom periodu, duvati gume na minimalne vrednosti koje je fabrika propisala (1.8 do 2.2 bara) a leti ne vrednosti kao kada ste pod opterećenjem (2.4 do 2.9 bara) ovaj pristisak je primer i primenjiv kod većine automobila, naravno pogledajte koliko je to za vaše vozilo.(poklopaca rezervara ili upustvo o korišćenju vozila )

  5. Zoran 11 година ago

    Zimske napred 155/60-13,nazad 175/70-13 i po mogucnosti sava.jugo koral 60.pozz

  6. Goran 11 година ago

    Podržavam sve. Moj letnji set je 195/60R14 a zimski 175/65R14 ;oba se uklapaju u fabričke preporuke.
    Što se tiče pumpanja zimskih guma,znam za staro pravilo + 0,3 At na fabrički pritisak.Isprobao u praksi više pritisaka i našao da je + 0,3 At stvarno najbolja varijanta.

  7. Aleksandar 11 година ago

    Ja imam standardne felne 15tice sa profilom 65 koji je i ostao za zimski set…za letnji sam se raspitivao i uzeo 17tice…felne nisu aftermarket nego fabricke opelove…problem je bila guma. Losi putevi a profil 215/45 je po meni bio isuvise nizak…pa sam se odlucio na 205/50 zbog zastite same felne, nije to ogromna razlika, ali ipak znaci.
    Felne su 7.5 jota i stabilnost se povecala znatno 🙂 mislio sam da ce guma da se rasiri i da gazeci sloj bude bocna strana gume zbog prevelike jotaze kojoj treba guma 215…medjutim, ima rim protector i uklopilo se savrseno, naravno ne kaci nigde ni sa natovarenim kolima…standard opruge ima pa zato…
    Sto se zimskog seta tice uza guma je spas…najmanja velicina koju je i fabrika propisala je 195/65 R15…Kopaonik, Zlatibor, Medvedja (tamo je katastrofalno zimi) dobre gume naravno i bez stresa na putu 🙂 i vectra b je u pitanju. pozdrav

  8. ljubo 9 година ago

    imam astru h i na njoj fabricke alu felne 16 sa gumama 205>55 pa me zanima mogu li na te iste felne da stavim uze ili shire gume od trenutno gore navedenih koje posedujem.

    • Ljiljana Pavkov 9 година ago

      Zdravo Ljubo,
      Alternativna dimenzija može da se odredi preko kalkulatora guma, mada se na ovaj način dobija samo matematički proračun.
      Svim našim kupcima uvek sugerišemo da nakon ove provere, obavezno obave konsultaciju sa tehničkim licem koje će utvrditi da li je ta dimenzija zaista odgovarajuća (da li staje u blatobran ako se uzima šira guma, da li će se očešati o blatobran prilikom skretanja, da li će se sa nižom gumom donji deo automobila očešati o ivičnjak prilikom prelaska preko njega i slično).
      A možda neko od vozača sa istim vozilom ima iskustvo sa alternativnom dimenzijom i podeli ga sa nama?
      Ljiljana, IPG

  9. Nemanja 8 година ago

    uzeo bi alu felnu 16 i koje dimenzije guma bi mi odgovaralo mislim na letnji set i da ne bude velika potrosnja …sad imam celicne i na njima hankook gume 195/65/R15 91T

    • Ljiljana Pavkov 8 година ago

      Pozdrav Nemanja, kada je u pitanju zamena originalne dimenzije alternativnom, najbolje je potražiti savet tehničkog lica.

  10. Aco Pavlović 8 година ago

    Kupio sam ovog meseca jul2016, 2xzimske riken/srbija, gume (M+S) 165/65/R15 za renoa.
    Šta znače oznake spolja na gumi E10 02506 i E2 0216 303S2WR2 pa i ST6.
    Zahvalan. Ovde me interesuje datum proizvodnje do mene kupca.

  11. Dragan 7 година ago

    Postovani/a,vozim Vectru A od kada sam je kupio (polovnan auto) na njoj su M+S gume u dimenziji 185/65/14.
    Sada sam kupio alu felne i hteo bih da kupim letnji set guma, pronasao sam da je fabricka dimenzija za za Vectru A 175/70/14.
    Hteo bih i da ne bude velika potrosnja goriva pa ne znam da li za letnji set da kupim 175/70/14 ili 185/65/14?
    Za zimski set cu svakako kupiti 175/70/14.
    Hvala unapred.

  12. Zdravko 7 година ago

    Da li mogu bez posljedica gume dimenzija 205/60R16 zamijeniti gumama dimenzija 205/55R16 ili 205/65R16, automobil Suzuki sx4 1,9 DDiS
    4WD (88kW,120 PS)?

  13. Miki 7 година ago

    Honored, which tyre is better for driving -. Performance, mpg, car stability, conformity, please? The tyres sizes are: 215/70/16 and 225/60/17. Also, can I put winter tyres sized 205/55/16 on that 16″ rims. The car is Kia Sportage. Thank you in advance for your Asap reply. Mike
    PS kože odgovor na srpskom!

  14. Ljubiša 7 година ago

    da li se isplati postavljanje šire auto gume na zadnjim toćkovima za vozila na prednji pogon.
    Ljubiša

  15. Ljubiša 7 година ago

    Dali je moguće na Daewoo matizu,postaviti šire auto gume od onih koje su prevdviđene u tehnićkoj specifikaciji auta i da li je to isplativa investicija.

    • Ljiljana Pavkov 7 година ago

      Pozdrav Ljubiša, kada je u pitanju zamena originalne dimenzije alternativnom, koje su prednosti a koji nedostaci, kao i koja bi to dimnezija mogla da bude, obavezno sugerišemo svim vozačima da se konsultuju sa tehničkim licima.

  16. Ivan 7 година ago

    Na male kamione Zastava 35.8 I 50.8 su se koristile gume 6.00 r16 i 6.5 r16c.
    Posto tih guma sa tim oznakama za kamione skoro i da nema koja je alternativna oznaka pri kupovini novih a da budu originalnih ili pribliznih karakteristika.

    • Ljiljana Pavkov 7 година ago

      Pozdrav Ivane,
      Dimenzija 6.50 R16C može da se pronađe na našem tržistu, ima ih kod nas u prodaji -https://www.internet-prodaja-guma.com/tigar-650-r16c-cargo-speed-108-107l-567978.html. Ukoliko ovo odgovara, slobodno kontaktirajte prodaju na 024 4155402.

  17. RALE 6 година ago

    Mogu li zameniti 225/45/17 sa195/55/17 ili 205/55/17

    • Ljiljana Pavkov 6 година ago

      Pozdrav Rale,
      po kalkulatoru dimenzija možete zameniti dimenzijom 195/55 R17. Međutim, svakako se pre odluke posavetujete sa tehničkim licem.

  18. Srdjan 6 година ago

    Ja sam se posavetovao sa mojim vulkanizerom iz Kule imao felne 17″ i on mi je preporucio 225/45 zimsku i naleteo sam na rupu pocepao jednu na drugoj iskocilo jaje..Kupio sam nove dve gume jer nesluteci da cu za 10 dana poljubiti jos jednu rupu i pocepati jos jednu gumu..Tako da sam zbog strucnog saveta za zimu imao trosak za 7 guma i ispravljanje 3 alu felne zbog neznanja i lenjosti da proguglam i poverenja u svog vulkanizera kod kog sam kupio nekoliko setova novih guma..Da sam čitao ovaj tekst nebi mi se to desilo..

  19. Mile 6 година ago

    Pozdrav Ljiljana
    Dilema, ali da nije prevelika razlika, po kalkulatoru je 3,03%
    195/45/16 je fabrička dimenzija, hteo bih 215/45/16, felna je 6.5j
    U pitanju je fiat 500 sport
    Hvala

    • Ljiljana Pavkov 6 година ago

      Pozdrav Mile,
      Po kalkulatoru dimenzija odstupanja su minimalna. Međutim, čak i da su dobijene vrednosti u dozvoljenim granicama, predložila bih da potražite mišljenje tehničkog lica i da u skladu sa njim donesete odluku u vezi sa promenom dimenzije.

  20. Miki 6 година ago

    Uh ja pitam drugaricu za savet ali uz postovanje zasto da ne..
    Imam ovu kombinaciju guma PREDNJE>> 185x70x14…a druga>>175x80x14..Morao sam postaviti jer sam nenamerno izcepao skoro novu gumu..nije presla ni 1000 km. sada sam stavio 175x80x14 jer sam je imao u gepeku akupio neku solidnu polovnu kao rezervnu za ne daj boze.
    Izracunao sam da je razlika -3,3 %
    E sad pitanje
    -dali je to dobro
    -dali mogu voziti u krivinama ada ne osetim tu razliku jer sam ja kao vozac dosta ostar u krivinama
    -dali je potrosnja izmenjena..rnije mi trosio Golf IV oko 6,7 na otvorenom putu…
    Hvala vam gospodicna Ljiljano
    Pozdrav
    Mr. Ostojic Miki , dipl. oecc
    Krusevac

    • Ljiljana Pavkov 6 година ago

      Poštovani Miki,
      po kalkulatoru dimenzija, parametri kod ove dve dimenzije prelaze dozvoljenu granicu, minimalno, ali prelaze. Čak i u onim situacijama gde se parametri savršeno poklapaju, sugerišemo vozačima da se konsultuiju sa tehničkim licem prilikom zamene dimenzije, je je mnogo različitih stvari koje treba uzeti u obzir kada se menja originalna dimenzija alternativnom.
      Međutim, razumela sam da ste zamenili samo jednu gumu, što nije preporučljivo. Na jednoj osovini gume treba da budu identične.
      Hvala na pitanju, pozdrav i sve najbolje 🙂

  21. Goran 5 година ago

    Postovani ,trenutne dimenzije su 225 60 16,koje zimske mogu da stavim

    • Ljiljana Pavkov 5 година ago

      Dobar dan Gorane, kao i svima ostalima, predlažemo da se posavetujete sa tehničkim licem pre odluke.

  22. Nesa 5 година ago

    Jedno pitanje vozim opel corsu A da li mogu napred da stavim gume 155/65/13 a na zadnju osovinu 175/75/13
    Da li ce smanjiti upravljivost kola.

    • Ljiljana Pavkov 5 година ago

      Poštovani Nešo, proverite sa tehničkim licem da li je ovo prihvatljiva varijanta.

  23. Slobodan cikos 5 година ago

    Mozete li da mi odgovorite sledece sada na vozilu imam gume 225/50/18 letnje zamenijo bih sada na felni17 cola stavijo zimske pa vas molim da mi neko odgovori koja bi tu bila guma zimska recimo 215 /65 /70

  24. Slobodan cikos 5 година ago

    Greska guma 215/65/17 slobodan cikos

    • Ljiljana Pavkov 5 година ago

      Dobar dan Slobodane, najbolje je da se posavetujete sa tehničkim licem oko ovog pitanja.

  25. Zoran 5 година ago

    Vozim passat 7 limuzina 235 45 17 i niska je guma sta predlažete da bude vislji i sta se uklapa da stavim možda 225 55 17 za letnju vožnju hvala Poz

    • Ljiljana Pavkov 5 година ago

      Dobar dan Zorane, kada je u pitanju zamena dimenzija, uvek sugerišemo da se posavetujete sa tehničkim licem.

  26. Srba 4 године ago

    Letnje gume su mi 225 50 r 17,,, da li mogu staviti 225 55 r17 ili 225 60 r17 pozz

    • Ljiljana Pavkov 4 године ago

      Pozdrav Srbo, predlažemo da se posavetujete sa tehničkim licem oko ovog pitanja. Takođe, informacija o originalnoj i alternativnoj dimenziji nalazi se na nekoliko mesta na vozilu – sa strane kod vozačevih vrata, u polici naspram suvozačkog sedišta i na poklopcu za gorivo.

  27. Vlada 4 године ago

    Ima pitanje vozim Ford Mondeo 2001
    Trenutno su na njemu zimske gume 205-55/16
    Ali razmišljam da kupim za leto 225-55/17
    Šta vi mislite da li je to ok?

    • Ljiljana Pavkov 4 године ago

      Pozdrav Vlado,
      ova alternativa nije odgovarajuća po kalkulatoru dimenzija, odstupanja su velika. Predlažemo da se posavetujete sa tehničkim licem u vezi sa ovim pitanjem.

  28. Slobodan 4 године ago

    Poštovanje, pisao sam vam juče i pitanje je se pojavilo na sajtu, a danas je obrisano. Ne razumem u čemu je problem. Molom vas za odgovor.

    • Ljiljana Pavkov 4 године ago

      Pozdrav Slobodane, sve komentare koje objavimo ne brišemo naknadno. Ne znamo o čemu se radi.

  29. Slobodan 4 године ago

    Postovanje, vozim Reno Megan 2 fabricke gume su 195-65-15 i na celicnim felnama sam sad kupio i montirao nove zimske gume.Posto sam na poklon dobio alufelne 15 interesuje me koje dimenzije letnjih guma da kupim.Hvala unapred.

    • Ljiljana Pavkov 4 године ago

      Pozdrav Slobodane,
      Najbolje je da imate montirane originalne dimenzije. U slučaju da želite da ih zamenite nekom drugom, sugerišemo uvek konsultaciju sa tehničkim licem.

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?