Priča se da stiže oštra zima. To već i sami možemo da zaključimo po smrznutim rukama i ponegde zaleđenim putevima. Da li je i koliko vaš auto spreman za snežni pokrivač?

Zimski uslovi vožnje

Dragi vozači, britanski mediji najavljuju da će nadolazeća zima na Starom kontinentu biti najhladnija u poslednjih 100 godina. Oni kažu da će velike količine snega uporno će zatrpavati Evropu, praćene veoma niskim temperaturama. Prema procenama britanskih meteorologa, arktička zima će okovati kontinent čak pet meseci.

Britanci su najavili da prvi ledeni talas možemo očekivati već u novembru. To se i ostvarilo, jer je već nekoliko dana u Srbiji zaista hladno. Za januar se predviđa rekordno niska temperatura od minus 27 stepeni Celzijusa, i to na većem delu kontinenta, uključujući i predeo u kojem se nalazi Srbija. Naglo zahlađenje sa sobom će doneti i sneg, koji će na planinama usloviti stvaranje snežnog pokrivača.

Koliko je vaš auto spreman za zimske uslove? Pre svega, da li imate montirate zimske gume? Nemate? E pa da znate, zimske gume nisu namenjene samo za snežni pokrivač, to je već odavno jasno. One su, za razliku od letnjih guma, spremne da se adaptiraju na jako niske temperature i da, pri tom, ne izgube svoja svojstva. Pri tom, znate da Pravilnik predviđa da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na gumama za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm. Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni. Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

Ako još uvek niste pazarili zimske gume, možete to uraditi u IPG prodavnici. Pogledajte našu ponudu.

U zimskom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu. U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Opremite vaš auto za zimu koja dolazi – na vreme! Neka vam na prvom mestu bude vaša bezbednost na putu.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?