Iz kompanije Pirelli najavljuju da će sledeća generacija guma „pričati“ sa automobilima i pružati im informacije o stanju na putevima. Na taj način, guma će se ponašati kao senzor.

Pirelli Cyber gume

Direktor tehnološkog sektora u Pirelliju, Maurizio Boiocchi, nedavno je dao izjavu za sajt Top Gear u kojoj kaže da Pirelli već nekoliko godina radi na razvoju tehnologija unutar gume a sve u cilju bolje interakcije gume sa automobilom. „Ovo je veoma težak zadatak za nas“, naglašava on.

Senzori u gumi

Senzori koji prikupljaju informacije nalaze se u pojasu gume. Odavde signal šalje informaciju automobilu o stanju na putu, vazdušnom pritisku, temperaturama i svim faktorima koji utiču na putovanje. Iz Pirellija kažu da bi informacije koje skuplja guma trebalo da pomognu vozaču da „čita“ put i da izbegne rizične situacije, kao što je akvaplaning kada pada kiša.

Senzor u gumi odigraće važnu ulogu kao alat u poboljšanju bezbednosti na putevima, ali će pomoći da se poboljšanju i performansi vozila. Kako? Na primer, senzor u gumi pruža vozaču informacije kada treba da uspori ili koji teren da izbegne, pa samim tim vozilo troši manje goriva.

Pirelli najavljuje da će proći sigurno još nekoliko godina dok se ove gume ne budu našle na automobilima serijske proizvodnje.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?