Oznaka M+S ne govori nužno o tome da li su gume zimske, letnje ili za sve sezone.

O ovoj temi pisali smo i ranije.

Međutim, jedno od pitanja koja i dalje vrlo često dobijamo je „da li imamo M+S gume“! I zaista, nakon ovog pitanja, izvesno je da nam je potrebno dosta vremena dok ne utvrdimo kakve gume zapravo korisnik želi.
Šta znači oznaka M+S na gumama?

Oznaka M+S tumači se na različite načine i nedoumice oko ovoga su brojne.
Pogrešna uverenja koja su korisnici stekli iz različitih izvora, mogu da budu toliko duboka, da je često veliki problem razuveriti ih.

Ovo su dovoljni razlozi da se još jednom pozabavimo ovom temom, sa još detaljnijim objašnjenjem.

Oznaka M+S (mud and snow/blato i sneg) govori nam o tome kakav dezen imaju gume koje nose tu oznaku, zapravo kakva im je geometrija šare.

Karakteristike geometrije guma sa oznakom M+S

88339_11. Zarezi i džepovi koji se nalaze na gazećoj površini, šire se bar sa jedne ivice ka sredini, u dužini od minimum 1,3 cm;

2. Centralna linija gazeće površine, merena po vertikali, ima poprečni presek minimum 0,2 cm;

3. Zarezi i džepovi postavljeni su pod uglom od 35-90 stepeni u odnosu na pravac kretanja;

4. Minimum 25% konktaktne površine je otvoreno.

Svaka guma čiji dezen ima ove geometrijske karakteristike može da nosi na sebi oznaku M+S, bez obzira na to kakav im je sirovinski sastav.

Ovaj članak može mnogima da bude koristan.
Podelite ga zato sa prijateljima preko društvenih mreža.

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet Prodaja Guma.

8 Komentara
 1. :) 8 година ago

  matte+snow
  Sve ste rekli samo ne i sta znaci oznaka M+S

  • Author
   Ljiljana Pavkov 8 година ago

   Pozdrav,
   Pomenula sam u članku, evo ponovo – oznaka M+S (mud and snow/blato i sneg) 🙂

 2. Никола 8 година ago

  Поштовани,
  Да ли ви имате стручну особу у вашем тиму која може да одговори на питање које сте сами себи поставили.
  Мене не образованог човека , сељака или како год већ, интересује.
  Да ли ја кад дође зимски период по закону СМЕМ да поседујем гуме М + С и да кад ме милиција заустави и провери гуме мени каже у РЕДУ ЈЕ.
  И исто тако кад дође лето да ли смем да оставим исте те гуме и да сам по закону исправан. Скраћено моје питање да ли ја те гуме М + С могу да поседујем на возилу докле год оне поседују задовољавајућу дубину шаре без обзира дали је летњи или зимски период.
  Унапред хвала

  • Author
   Ljiljana Pavkov 8 година ago

   Poštovanje Nikola, po pravilniku ZOBS-a tokom zimskih meseci mogu na vozilu da budu montirane gume sa oznakom M+S, jer spadaju zbog svojih karakteristika u zimsku opremu, iako nužno ne moraju biti zimske gume po sirovinskom sastavu. Za letnji period ne postoji zakonska regulativa u ovom smislu, osim poštovanja dubine šare.

  • Bane 8 година ago

   Pozdrav Nikola
   Koliko sam procitao i zakon i tumacenje M+S oznake na gumama trebalo bi da je po zakonu zimi voziti M+S gume sa odgovarajucom dubinom sare.S tom zackoljicom kod nas se spominje M+S oznaka i pahuljica na gumi.DOk u BiH,C.Gori i ostalim drzavama ako ima M+S nepise da treba i pahuljica,znaci netreba pahuljica na gumi.Inace koliko znam na gumama M+S nema oznake pahuljice (a ipak su gume za sve vremenske uslove leto/zima) . Eto mi smo posebni i uvek ostavljamo prostora da nas policija maltretira.Leti nije nikakav problem voznja M+S guma.
   Pozdrav

 3. Dejan 8 година ago

  Po zakonu o bezbednosti saobracaja,zimska guma treba da ima minimalnu saru od 4 mm,a letnja 1.6,e sad posto u tom istom zakonu pise da zimska guma nije obavezna zimi ako nema snega,leda i poledice da li je zakonito da se letnja guma zimi vozi sa 1.6 ili 4mm sare?Pa onda dalje da se zimska guma vozi zimi van sneznog perioda sa sarama manjim od 4mm jer kakva bi to diskriminacija bila da kaznite nekog zato sto nema saru od 4mm na zimskoj gumi u peiodu od 1 novembra do 1 aprila vozeci po suvim uslovima,dok drugi ima letnju gumu sa 1.6 mm sarom legalno u istom periodu po suvom kolovozu.

 4. Nikola 8 година ago

  Poštovani,
  Svašta nešto sam saznao na vašem sajtu, ali ima i nešto se čim se ne slažem. To je pitanje temperature guma. Ako je tačno to što pišete, zašto u uputstvima za pritisak guma za vožnju autoputem stoji da se gume napumpaju jače. Kad mene sa 2.0 na2. 2 sam. Porast pritiska je zanemariv. Više se guma proširi usled porasta temperature(brza vožnja) nego što pritisak poraste.
  Pozdrav
  Nikola Vukelić

 5. Alex 7 година ago

  Nema tu nikakve filozofije. M+S (muds and snow) je ZIMSKA guma !!! Svakakve komentare slusam svakodnevno kao npr „M+S je guma za sve sezone“ I uporno objasnjavam „znalcima“ da to nije tacno ali ne vredi jer to su „znalci“. Naravno, leti mozete voziti i zimske i letnje gume respektujuci dubinu sare. Ali zimska guma se ne ponasa dobro na visokim temperaturama i gubi na perfomansama. Uz to i mnogo brzo se trosi. Vas izbor.

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?