Oznaka koja unosi veliku pometnju među kupce guma, naročito kako se približava vreme stupanja na snagu novog pravilnika ZOBS, jeste M+S oznaka. Za početak da razjasnimo šta ona znači i koji standrad treba da ispunjava guma koja nosi ovu oznaku.

M+S oznaka

M+S oznaka (eng. Mud and Snow) je ustanovljena od strane američkog Udruženja proizvođača guma (RMA) i odnosi se isključivo na geometrijske karakteristike gazećeg sloja. M+S standard podrazumeva šaru sa kanalima na spoljašnjim stranama gazećeg sloja koji se pod uglom pružaju prema centru kod koje je 25% (i više) kontaktne površine otvoreno.

S druge strane, ne postoje standardi u voznim karakteristikama koje gume treba da zadovolje niti testovi prijanjanja koje gume treba da prođu da bi nosile M+S oznaku. Ovo zapravo znači da bilo koje gume čija šara ima navedene geometrijske karakteristike mogu biti M+S gume, bez obzira da li su one po svom sirovinskom sastavu i drugim osobinama gume za sve sezone, zimske gume ili letnje gume.

Ono što je bitno naglasiti jeste to da na ponašanje u vožnji i kontrolu nad vozilom, pre svega utiče sirovinski sastav gume, koji obezbeđuje odgovarajuću moć prijanjanja u različitim klimatskim uslovima tokom godine, a zatim i dizajn gazećeg sloja u koji spadaju količina, oblik i raspored kanala i lamela.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?