Stručnjaci Daimlera utvrdili su testom na Mercedes-Benz vozilima da široke sportske gume i felne, umesto standardnih, povećavaju potrošnju goriva za čak 15 odsto.

Rezultati su mnoge iznenadili, jer je u osnovnoj benzinskoj verziji sa 156 KS potrošnja porasla za više od pola litre na 100 kilometara. Kako se navodi, reč je ipak o ekstremno sportskim felnama i gumama kakve se serijski montiraju na modelu C coupe AMG Black Series, sa motorom 6.2 V8, snage 517 KS. U realnim uslovima, povećanjem felni i širine gume za jednu ili dve dimenzije treba računati na rast potrošnje goriva za 0,2 do 0,3 litra na 100 kilometara.

Potrošnja goriva se povećava iz tri razloga – prvo, zbog većeg otpora kotrljanja usled veće gazne površine, drugo, zbog većeg proklizavanja unutrašnje rubne zone gume u krivinama, što stvara efekat kočenja pa spoljašnji rub, koji bolje prijanja, prelazi duži put od unutrašnjeg. Treći razlog je veća masa točkova, koja direktno povećava potrošnju, pojačavajući otpore kotrljanja, penjanja i ubrzanja, i indirektno, povećavajući momenat inercije točkova.

Stručnjaci upozoravaju da ne treba zanemariti i činjenicu da su šire gume znatno skuplje od standardnih, a da im je vek trajanja kraći. Dodaju da su najisplativije gume serijskih dimenzija za koje je automobil i projektovan.

Pročitajte više o alternativnim dimenzijama guma

2 Komentara
  1. Drgan 9 година ago

    Perfomanse vozila se menjaju na bolje sa sirim gumama pa je samim tim i voznja je ostrija a ostrija voznja zna se povecava potrosnju goriva…..

  2. Nikola 9 година ago

    Postovane Dame i Gospodo,

    Prenecu iskustva za model Zastava koral In 1.1 na kome su fabricke bile gume 155/70 R13 a nakon cega sam stavio 165/70 R13 sto znaci samo broj siru gumu, naravno na svim tockovima i meni deluje da je auto malo udobniji, a sto se tice potrosnje goriva nisam primetio razliku tj. dosao sam do zakljucka da auto isto trosi gorivo i to potvrdjuje koncept i pretpostavku da neznatna promena u odnosu na standard ne pravi razliku koja se da primetiti u svakodnevnim uslovima eksploatacije vozila.

    Pozdrav!

    Nikola

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?