Novitet sa Međunarodnog sajma automobila u Ženevi! Goodyear je predstavio futurističku konceptualnu gumu koja vibracije pretvara u električnu energiju.

Nova guma nazvana je kodnim imenom „BH03“, a sama ideja za nju počiva na sve većem interesovanju za električne automobile.

Na razvoj gume koja proizvodi električnu energiju podstakla nas je zabrinutost za životnu sredinu i izvore energije. Svaka futuristička ideja najpre predstavlja društveni izazov, a mi nameravamo da se uključimo, jer radimo na tome da stvorimo bolju budućnost. Ubeđeni smo da će u budućnosti ova guma biti inspiracija i pronaći svoje mesto u razvoju“, rekao je Žan-Pjer Žezet, glavni direktor Goodyearovog Centra za inovacije u Luksemburgu u kome je razvijen idejni model.

Ova guma generiše električnu energiju koja u vozilu napaja baterije hibridnog sistema prenosa snage kao i druge elemente na armaturi. Električna energija stvara se na osnovu efekata koji se javljaju kod dve vrste materijala. Prva vrsta su termoelektrični materijal koji struju „prave“ tako što upijaju svetlost i toplotu iz okoline dok točak stoji, što je u crnoj gumi prilično olakšano, a kad se točak pokrene preuzima toplotu koja se stvara pri kotrljanju. Kod drugog materijala se stvara takozvani piezoelektrični efekat što znači da se na njegovim krajevima javlja električni napon kada je opterećen promenljivim pritiskom. Guma je protkana tim materijalima u obliku trodimenzionalne mreže koja predstavlja unutrašnju strukturu.

Dodatna pogodnost je što ta struktura može da nosi težinu vozila ako se guma probuši, što bi predstavljalo alternativni pristup tehnologiji „RunOnFlat”. Nova guma opremljena je i širokim kanalom po svom obodu koji povećava otpornost na proklizavanje na mokroj podlozi i ima jedinstven način da apsorbuje buku.

Za sada je guma na nivou ideje i Goodyear ne namerava da je proizvodi.

Izvor – Tanjug

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?