Poslednjih godina počeli su da nas preplavljuju različiti pametni predmeti – od telefona, preko zgrada, pa sve do guma! O čemu se tu zapravo radi?

U cilju poboljšanja efikasnosti trkačkih automobila, vodeći proizvođač guma DUNLOP, napravio je koncept trkačkog automobila iz budućnosti.

U okviru projekta „Trkački automobil iz budućnosti“, DUNLOP je sakupio  mišljenja stručnjaka iz sveta industrije i ljubitelja trka, o tome, kako bi jedan ovakav automobil trebalo da izgleda.

U ovu inovativnu kampanju, DUNLOP je zatim uključio renomiranog dizajnera trkačkih automobila Serđa Rinlanda. Na njegov sto pristigle su ideje iz celog sveta – o aerodinamici, motoru, kočnicama i gumama. Kombinujući sve ove ideje i rukovodeći se time da izvuče maksimalne performanse sa minimalnim izvorom energije, napravio je inovativnu skicu.

Atraktivan dizajn ovog automobila, ostavlja bez daha svojom elegantnom linijom.

Električni motor, navigacijska kamera, inteligentne gume i prilagodljiva karoserija, samo su neki od elemenata ovog futurističkog automobila.

Prilagodljiva karoserija omogućava da automobil menja oblik i time smanji otpor tokom vožnje. Posebno se ističe povraćaj energije – čak 100% energije kočenja može ponovo da se koristi za vožnju.

Kamere i mali ekrani smešteni unutar kupole, omogućavaju vozaču periferni vid od 360° i time poboljšavaju sigurnost tokom vožnje.

Dunlop-inteligentne-gume

Inteligentne gume

Gume imaju unutrašnje senzore koji šalju informacije u kontrolni sistem. Ovim se omogućava prilagođavanje napajanja, sistema opruge i kočionog sistema, kako bi se izvukle maksimalne preformanse ovih guma.

Unapređeni materijal od kojih su gume napravljene, omogućava im da same kontrolišu temperaturu i pritisak, kao i da menjaju oblik. Ovim se smanjuje otpor kotrljanja i povećava kontaktna površina u krivinama i  tokom kočenja.

Budući da će se gume prilagođavati zahtevima vozača i okruženju, neće biti potrebe da se menaju  usled promene vremenskih uslova ili zbog istrošenosti – ove gume će trajati tokom cele trke.

DUNLOP već uveliko sa velikim uspehom razvija tehnologiju za električna i hibridna vozila, kao i za vozila na alternativna goriva. Objavljeno je i da će biti snabdevač gumama za prvi trkački automobil sa pogonom na ćelije vodonika GreenGT H2 na trkama u Le Manu.

Projekat  „Trkački automobil iz budućnosti“ je logičan nastavak prethodno započetog razvoja.
S obzirom na ubrzani razvoj nauke i tehnike poslednjih decenija, ovo nije priča iz oblasti naučne fantastike, već najava da budućnost uveliko kuca na vratima.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?