Da li je rezervni točak stvar prošlosti? Ne pitamo se to samo mi, već se sve češće pitaju i proizvođači automobila. Oni sve manje razmišljaju o rezervnom točku; najpre, zahvaljujući pritiscima zakona o težini automobila i emisijama štetnih gasova. Zato se vozačima nudi opcija da sami poprave gumu uz pomoć seta za popravku gume.

Set za krpljenje guma

Ako pitate vozače da li je bolja opcija rezervni točak ili set za reparaciju gume, naići ćete na raznovrsne odgovore. Ipak, među proizvođačima automobila vlada mišljenje da su setovi ipak bolja opcija i to samo zato što njima u proizvodnji smanjuju troškove.

Kada pukne guma na putu, vozač ostaje sam sa setom i svojim znanjem o tom poslu. Za slučaj da vam je znanje iz reparacije gume krhko, napisaćemo vam kako se pomenuti set koristi.

Dakle, čuli ste neki zvuk ili ste jednostavno osetili da je guma pukla. Najpre treba da bezbedno zaustavite vaše vozilo, najbolje je da to bude na nekom odmorištu pored puta kako ne biste remetili tok saobraćaja. Normalno, uključićete sva četiri svetla i povuci ručnu kočnicu. Kada ste sve to uradili, potrebno je da utvrdite koja je guma oštećena i o kakvom se oštećenju radi. Zapamtite, set za popravku gume ne može vam priskočiti u pomoć u svim slučajevima pucanja gume. Recimo, ako je rupa u gumi šira od 5 milimetara u prečniku, ako je pocepana sa strane ili ako je felna na gumi oštećena, možete odložiti set i pozvati pomoć.

Imajte na umu da tokom popravke gume ekser ili drugo telo koje je izazvalo oštećenje ne treba vaditi iz gume.

Šta se nalazi u setu za popravku gume?

Tu je pena koja služi da zaptije rupu i kompresor koji nam pomaže da nakon toga napumpamo gumu. Boca sa penom ima poseban nastavak na čijem kraju je navoj sličan onom na kapici ventila. Ovaj navoj treba prisloniti na ventil gume i zašrafiti. To je važno jer nakon toga, pritiskom na gornji ventil boce, treba ubaciti penu u unutrašnjost gume. Zatim na scenu stupa – kompresor. Njega treba uključiti na utičnicu koja se, uglavnom, nalazi u kabini vozila. Uključite motor vozila i kompresor i tako dopumpajte gumu do propisanog pritiska za vaš automobil. Kod nekih seta za reparaciju to je jednostavnije rešeno; boca sa penom sa druge strane ima priključak za kompresor pa se obe radnje, pumpanje i ubacivanje pene, dešavaju u isto vreme. Ako se guma u roku od 15 minuta ne napumpa, moraćete da pozovete pomoć.

Ako sve prođe bez komplikacija i vi popravite probušenu gumu, ipak ćete morati da budete na oprezu. Ne smete voziti brzinom većom od 80 kilometara na čas i moraćete da izbegavate nagle promene pravca i kočenja. I nakon reparacije, majstori preporučuju da se što pre svrati do vulkanizera. Što je sigurno – sigurno je!

Pročitajte:

Da li je rezervni točak stvar prošlosti?

Kako da zamenite rezervni točak u 5 koraka?

 

3 Komentara
 1. Milan 10 година ago

  Koliko treba pene ubrizgati?

 2. Pavle 8 година ago

  koliko košta set za krpljenje guma.za kola dase kupi.

  • Ljiljana Pavkov 8 година ago

   Zdravo Pavle,
   Set za krpljenje guma nemamo u prodaji, tako da ne znamo kolika je cena.
   Ljiljana, IPG

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2023 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?