Pretpostavimo da imate i zimski i letnji set guma. Kada dođe 1. novembar, prema Pravilniku o bezbednosti saobraćaja, morate imati montirane zimske gume, odnosno kada dođe 1. april, potrebno je da vozite sa letnjim gumama. Šta uraditi sa vansezonskim setom guma? Nećete ih sigurno tek tako odložiti (barem se nadamo), jer možda niste znali, nepravilno skladištenje guma ubrzava njihovo starenje, odnosno nepravilno skladištene gume traju kraće.

Skladištenje guma

Da bi vas kada dođe proleće, odnosno zima, gume dočekale u odgovarajućem stanju, morate ih skladištiti pravilno. Ako gume čuvate na neodgovarajućem mestu, one mogu promeniti fizička svojstva; može se promeniti njihova elastičnost, otpornost na vremenske uslove za koje je predviđena, guma može da ispuca ili da se na njoj stvore različita oštećenja. To ste već shvatili. Pitanje je: kako skladištiti gume?

Najpre: gde? Svakako gume treba skladištiti na suvom mestu, tako da ne budu u direktnom kontaktu sa betonom ili asfaltom. Ne smeju da budu na suncu, jer generalno treba da budu na temperaturama koje nisu ekstremne. Idealna temperatura za skladištenje guma je oko 15 stepeni. Magacin ili prostorija u kojoj se čuvaju gume ne sme imati vlagu, a ni slučajno se ne sme javiti kondenzacija na gumama. Moraju biti zaštićene od raznih sredstava, kao što su ulja, masti ili anitfriz.

Ovde vam se otvaraju dve mogućnosti: oba kompleta guma mogu da budu montirana na felne i skladištena zajedno sa njima, ili možete da skladištite samo gume i da prilikom zamene guma uradite montažu odnosno demontažu sa felni. Ako skladištite gume bez felni, treba ih postaviti uspravno na pod ili policu, ali da budu u istom položaju kako stoje na automobilu. Ukoliko skladištite gume sa felnom, mogu se staviti jedna na drugu. Gume sa felnom mogu i visiti sa šipke, ali tako da ne dodiruje ništa. U slučaju da je tokom skladištenja guma bila u kontaktu sa policom ili određenim supstancama, može doći do tajne deformacije.

Pre skladištenja, potrebno je gume pripremiti; očistite ih od blata i kamenčića. Operite vodom točkove i dobro ih obrišite da biste sprečili koroziju. Obavezno ih označite kredom da biste posle znali koje su pozicije zauzimale na vozilu.

Ako jednostavno nemate gde da čuvate gume, odnesite ih u neki od servisa koji to rade za određenu novčanu nadoknadu na mesečnom nivou. U Srbiji cena skladištenja po sezoni košta između 22 i 45 evra.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?