Znamo šta sada mislite: ako već postoje stručni ljudi koje plaćam da zamene točak, zašto bih ja to radio? A zamislite sledeću situaciju: vraćate se kasno uveče sa puta i usred neke nedođije pukne vam guma! Zato je uvek bolje da znate sami da zamenite gumu – zlu ne trebalo. A i nije neka nauka.

Pre svega, potrebno je da u automobilu uvek imate neophodan alat: dizalicu, krpu, lampu, trougao i odgovarajući ključ. Dakle, bez navedene opreme nije moguće da sami zamenite točak.

Zamenite točak u 5 koraka

1. Smestite se

Kada čujete neprijatan zvuk pucanja gume, najpre vozilo sklonite sa puta na neki parking; ugasite motor, upalite stop svetla i povucite ručnu kočnicu. Ručicu menjača prebacite u prvu brzinu. Poželjno je da svi putnici izađu iz vozila.

Napominjemo da vozilo treba da stoji na ravnoj površini koja se ne kliza, da bi zamena točka protekla bezbedno. Ako vaš automobil ostane sa probušenom gumom na putu, znajte da prema Pravilniku morate 50 metara iza vozila postaviti sigurnosni trougao i uključiti sva četiri migavca.

Rezervni točak uglavnom se nalazi u gepeku, a kod nekih SUV vozila na vratima prtljažnika. Pre nego što prionete na menjanje, proverite da li je rezervni točak ispravan, odnosno da li je pritisak u gumi odgovarajući. Pre nego što podignete auto, malo razlabavite/popustite šrafove na točku.

2. Podignite auto

Dizalicu postavite na čvrstu podlogu. Međutim, ako je vozilo silom prilika na mekšoj podlozi, onda ispod dizalice poturite čvrst predmet, to može biti lim ili daska, šta već nađete u autu ili blizini. U suprotnom, dizalica i vozilo mogu biti oštećeni. Dakle, dizalicu postavljanje blizu točka koji menjate, ali je najbolje da u priručniku pogledate koje je to tačno mesto, jer različiti automobili imaju različite pozicije.

3. Bezbednost pre svega!

Kada podignete vozilo, stavite rezervni točak ispod auta u slučaju da padne sa dizalice. Naravno, nikako se ne podvlačite pod automobil ako ga drži samo dizalica.

4. Skinite točak

Sa oštećenog točka skinite poklopac i opustite matice kojima je pritegnut. Zatim tu stranu automobila potpuno odvojite od podloge dizalicom, odvrnite šrafove dva po dva u dijagonalnim parovima.

5. Zamena točka

Skinite točak i zamenite ga rezervnim. Ovde opet možete iskoristiti foru poturanja točka ispod automobila, radi sigurnosti, samo što ovaj put oštećeni točak stavljate ispod auta, a rezervni montirate. Matice za pritezanje točka lagano zategnite i polako spustite automobil na podlogu. Tek tada snažno zategnite matice ključem i to unakrsno.

Kao što smo vam rekli, zamena točka nije neka nauka. Da li možda znate drugačije metode zamene točka? Podelite ih sa nama!

2 Komentara
  1. Zivan 11 година ago

    Posto sam to vec vise puta radi , meni ne predstavlja problem, ali novim vozacima to nije na odmet da znaju.
    Mogli bi takav test uvesti i u auto skolama? Najbolje da nemate potrebe za zameno tocka na putu, po kisi i nevremenu.
    Sretno na tockovima ! ! !

  2. Author

    […] Kada podignete vozilo, stavite rezervni točak ispod auta u slučaju da padne sa dizalice. Naravno, nikako se ne podvlačite pod automobil ako ga drži samo dizalica, savetuje portal Internet-prodaja-guma. […]

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?