Kako piše Glas Slavonije, prenosioci opasnih zaraznih bolesti u Hrvatsku su stigli u polovnim gumama iz Azije.

Polovne gume prenosioci zaraze

Stručna služba za monitoring komaraca pri Odeljenju za biologiju „Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera“ potvrdila je kako je ovih dana na području Čepina utvrđena pojava komarca vrste Aedes albopictus, odnosno azijskog tigrastog komarca.

„Početkom oktobra utvrđena je prvi put pojava ove vrste komaraca na našem području, ali je tada u Tenji pronađena tek jedna jedinka, koja je verovatno dovezena automobilom iz drugih krajeva. Sada je uhvaćeno više odraslih jedinki, ali su pronađena i njihova legla s jajima. Sa sigurnošću možemo potvrditi da su ove jedinke unesene dovozom starih automobilskih guma sa područja Azije„, stoji u saopštenju koje je ovih dana objavila služba za monitoring komaraca, piše Glas Slavonije.

Romano Kristić, predsednik gradskog Upravnog odeljenja za socijalnu pomoć i zdravstvo i koordinator Stožera za odbranu građana od najezde komaraca, ističe kako su stručnjaci upoznali Stožer s pojavom azijskog tigrastog komarca, ali da nisu previše zabrinuti. „Niko još nije zatražio hitnu sednicu Stožera, pa ni Služba za monitoring komaraca, a mislim da i neće. I prošle godine imali smo pojavu te vrste komarca, istina samo jedne jedinke, a ne verujem ni da je ova situacija alarmantna, iako se oni nominalno vode kao prenosnici opasnih zaraznih bolesti. Ta vrsta ne može preživeti hladnije vreme, zbog čega je nema na ovom području, pa će nestati s prvim zahlađenjem, ako ih pre ne uspemo uništiti redovnim tretiranjima„, kaže Kristić.

Dodaje kako je način tretiranja azijskih tigrastih komaraca jednak kao i „domaćih“, odnosno urbanih ili poplavnih, a sastoji se od kombinacije larvicidnog i adulticidnog tretmana. „Larvicidni sumnjam da će biti potreban jer neće stići položiti jajašca”, uveren je Kristić.

Za razliku od Grada, služba za monitoring komaraca znatno je zabrinutija zbog ove pojave jer su tigrasti komarci već položili jajašca. „Ovo je jako alarmantno jer smo lani imali samo jednu jedinku, a sada smo već pronašli legla. Iako se oni tretiraju na jednak način kao i domaći komarci, puno ih je teže kontrolisati jer su im legla puno manja i teško ih je pronaći. Osim toga tigrasti komarac je znatno agresivniji, aktivan je tokom 24 sata i u Dalmaciji je postao najbrojniji. Tako da od sledeće godine možemo očekivati i da će legla tigrastog komarca u našem kraju postati uobičajena“, upozorio je prof. Enrih Merdić, voditelj projekta monitoringa komaraca.

Izvor – Glas Slavonije

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?