Kada se sneg sasvim otopi, a temperature skoče, putevi najviše ispaštaju. Na njima nastaju neke nove, ali se produbljuju i stare rupe. Nažalost, kod nas je sanacija tih rupa u domenu naučne fantastike tj. saniraju se tek ako se nalaze na jako prometnim putevima ili kada rupa postane tolika da preti da će progutati automobil. Ipak, možda će se u budućnosti to drugačije rešavati…

Rupa na putu

Srećom, neki vredniji ljudi u Velikoj Britaniji uveliko se bave ovim problemom. Naime, akademci Trent univerziteta u Notingemu uveliko rade na „pametnim skenerima“ koji će moći da nađu potencijalne rupe na putevima – čak i pre nego što se naprave! To će biti moguće tehnologijom koja kombinuje 2D i 3D skenere i senzore prikačene na kombi.

Rupe na putu uništavaju vozila. Tokom 2014. godine u Velikoj Britaniji rupe na putevima napravile su štetu na vozilima u visini od 3 miliona funti. Imajući na umu ovu informaciju, zvuči sasvim opravdano što se ulaže u ovakva istraživanja i razvoj.

Istraživač Dr Mujib Rahman nedavno je za BBC izjavio: „Suočavanje sa rupama koje ne postoje jeftinije je suočavanja sa rupama koje su već na putevima“.

Da li će se ova tehnologija dalje razviti i na koji način, ostaje nam da vidimo. Bilo bi fenomenalno da nekada stigne u našu zemlju.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?