Čini nam se da čim se temperatura približi nuli motociklisti ulaze u „zimski san“, odlažu svoje motocikle, a sa prvim prolećnim zracima izmile na ulice. Međutim, ima i onih pasioniranih motociklista koji voze uvek, bez obzira na doba godine i temperature napolju.

Vožnja motocikla tokom zime

Ovaj tekst namenjen je upravo onim motociklistima koji ne zaziru od zime, pa zato nije loše da im damo neki savet za bezbednu vožnju dvotočkaša tokom zimskih meseci.

Niske temperature opasnije su za „bajkera“ nego za vozača automobila. Ovaj prvi izložen je niskoj temperaturi, jer nema kabinu, s toga je važno da poveća telesnu temperaturu. Kad god je moguće, zaustavite motocikl i prošetajte; razmrdajte zglobove i ruke. Ovo možete uraditi i kada vas uhvati crveno svetlo na semaforu.

Iako je vaš motocikl izvor toplote sam po sebi, nemojte direktno dirati motor ili auspuh. Opet, on vas može ugrejati, tako što ćete ruke staviti blizu izvora toplote ili tako što ćete na taj način zagrejati rukavice.

Pažljivo vozite!

Kao što se to savetuje vozačima automobila, tako i motociklisti treba da drže odstojanje od drugih vozila. Putevi su tokom zime klizavi i posebno za dvotočkaše mogu biti nestabilni, a zaustavni put kraći.

Kiša i magla

Kada pada kiša, najvažniji savet je: Usporite! Zašto biste rizikovali? Za vožnju po magli važi isti savet, uz upozorenje da je vidljivost tada manja, pa treba širom otvoriti oči. Uključite oborena svetla, a bilo bi idealno da obučete fluorescentni prsluk.

Mraz, sneg i led

Ako pada ledena kiša, moguće je da dođete u kontakt sa „crnim ledom“, pa je mogućnost od gubljenja kontrole nad motociklom veća. Ako naletite na crni led kada vozite pravo, nemojte ukočiti. Potrudite se da zadržite pravac i ne paničite. Nažalost, kada dođete do krivite, ne možete mnogo toga da uradite, već vozite sporo i nikakvim potezima nemojte izazivati sudbinu!

U ovakvim situacijama, najbolje je da ne palite motocikl! Ne samo da je put klizav, već je vidljivost manja, a sneg ima „lošu naviku“ da zamagli pogled vozaču.

Ako, ipak, morate da putujete motociklom po snegu, vozite polako i koncentrisano da biste izbegli proklizavanje. Umesto kočnica, pokušajte da koristite kvačilo za kontrolu motocikla.

Internet Prodaja Guma u svojoj prodavnici ima veliki broj moto-guma. Pogledajte našu ponudu!

Motociklisti, pre nego što krenete na put – proverite vaše gume!

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?