Pritisak u gumi važan je faktor koji pomaže u smanjenju potrošnje goriva, povećava udobnost u vožnji i sprečava štetu na gumama. Ali samo ako je propisan!

Propisani pritisak u gumama

Nekada su benzinske stanice po Evropi imale istaknutu tablu sa propisanim pritiskom za razna vozila, ali je to danas retkost. Verovatno da menadžment tih stanica razmišlja ovako: Ako je internet tako rasprostranjen, zašto vozači lepo ne pretraže i nađu potrebne informacije?

Još naprednije razmišlja jedan od glavnih proizvođača guma na svetu – Continental. Nedavno je ova kompanija objavila tabelu propisanog pritiska za preko 700 modela od 42 proizvođača automobila. U njoj je naveden propisani pritisak za opterećeno vozilo, kada je puno putnika ili prtljaga, i za neopterećeno vozilo.

Da preuzmete tabelu sa navedenim podacima, u pdf formatu, kliknite na sledeći link: propisani pritisci u gumama za preko 700 modela automobila.

Vozači koji se pridržavaju ove tabele moći će da utiču na smanjenje otpora pri rotaciji i da uštede gorivo. Pored toga, ovo pridržavanje smanjiće samu potrošnju gume i zaštiti je od oštećenja pri opterećenju vozila.

Continental savetuje vozače da proveravaju pritisak svakih 14 dana, kao i pred svako duže putovanje. Pritisak u gumama pravilno se proverava kada je guma hladna tj. vožnja do kompresora nije trajala dugo. S obzirom da živimo u oblasti sa velikim temperaturnim promenama u toku godine, pogledajte još i na koji to način vremenske prilike mogu da utiču na pritisak u gumama.

Izvor – Continental

5 Komentara
  1. draganAR 11 година ago

    treba „otpora pri kotrljanju“ !

  2. Natasa 11 година ago

    Svaka cast za ovo!

  3. Kexi 10 година ago

    mislim da ovo nece da koristi nama…. prvo, sve su mlada vozila, ja recimo imam GOLF IV i nema ga na spisku, da ne pominjem Ford Orion ’92 ili Ladu Smaru…. a drugo ti ljudi koji voze ta mlada vozila, imaju za redovne servise od po 100.000 dinara, tako da njima nije problem i da kupe nove gume….. mogu da se kladim da ne citaju ovakve tekstove… ja recimo imam na automobilima nalepnicu sa potrebnim podatcima, ali sam hteo da uporedim…. pozdrav!

  4. Nemanja 9 година ago

    Kupio sam novu daciu logan II 1.4 pre sest godina i dalje su na njemu original
    Continental gume 185/65/15 ContiEcoContact 3 posle predjenih 115000 km!!!! Prednje 2.0 i zadnje 2.0 !!!! Svaka cast na kvalitetu!!! Opet letnje CONTINENTAL gume!!!Naravno,zimi zimske gume!!!

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?