Otpor pri rotaciji (eng. Rolling Resistance) može da se drastično razlikuje od gume do gume. Razlika od 40% u otporu pretvara se u oko 6% razlike u potrošnji goriva. Iz tog razloga gume mogu da štede novac i sačuvaju životnu sredinu. Sa trenutnim cenama goriva, guma sa ekonomičnijim otporom pri rotaciji može da uštedi oko 400 evra na pređenih 80000 km. Pametan izbor pri kupovini guma i normalan stil vožnje takođe pomažu da se značajno smanji emisija ugljen-dioksida koji se stvara tokom vožnje.

Otpor pri rotaciji SLIKA 1

Termin otpor pri rotaciji odnosi se na energiju koja se troši na deformisanje gume dok prijanja uz put. Ova deformacija i energija koju ona troši može da se reguliše različitom strukturom i sirovinama koje se koriste u proizvodnji guma. Faktori koji povećavaju utrošenu energiju su temperatura gume, pritisak u gumama, indeks nosivosti i ishabanost, kao i otpor vazduha i turbulencije u zavisnosti od brzine kojom se vozi. Pored toga, vodeni sloj od samo 0.5mm može da poveća otpor pri rotaciji za 50%.

Otpor pri rotaciji takođe utiče na životnu sredinu tokom upotrebnog veka gume. Manji otpor prouzrokovaće manju potrošnju goriva i emisiju ugljen-dioksida. Otpor pri rotaciji se meri koeficijentom: što je veći koeficijent, gume stvaraju veći otpor i troše više energije. Prosečan koeficijent otpora pri rotaciji za gume koje su trenutno prisutne na tržištu kreće se od 1 do 1,2.

I na kraju, treba uzeti u obzir da od celokupne energije koju sadrži gorivo, samo 20-30% može da se upotrebi za pokretanje vozila. Ova količina energije koristi se za ubrzavanje i kočenje, ali i za savladavanje otpora pri rotaciji, pa se izbor odgovarajućih guma nameće kao jedan od najznačajnijih faktora za ekonomičnu vožnju.

Pogledajte kako još gume utiču na potrošnju goriva i šta povodom toga preduzima Evropska Komisija.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?