Fenomen spoljna buka, kao jedan od zagađivača modernog društva, definisan je zakonima u cilju zaštite životne sredine. Pod bukom se smatra neželjeni zvuk koji se zvučnim talasima prenosi od izvora do ljudskog uva. Time se utiče na zdravlje. Ovde isključivo mislimo na izvore buke koji nastaju u industriji i saobraćaju. Tu je i buka tokom javnih radova, sportova i sličnih aktivnosti.

Spoljna buka – zagađivač životne sredine

Međutim, najveći izvor buke je saobraćaj, kojoj automobili pridonose čak 80%. Najveći doprinos ovome daju motori, prenosnici i kotrljanje točkova po kolovozu. U naseljnim mestima gde se vozila kreću manjom brzinom, glavni izvor buke nastaje od motora i prenosnika. S druge strane, na otvorenim putevima gde se razvijaju veće brzine, osnovni izvor buke stvaraju gume prilikom kotrljanja.

U skladu sa pravilnikom UNECE 117, spoljna buka se meri na određeni način. Vozilo prolazi pored postavljenih mikrofona brzinom od 80 km/h, sa isključenim motorom i sa menjačem u neutralnom položaju.

Kako nastaje buka prilikom kotrljanja guma?

U kanalima dezena zadržava se vazduh pri kontaktu gume sa površinom, koji se naglo oslobađa nakon prestanka kontakta. Ova činjenica nas vodi ka zaključku da nivo buke zavisi od izgleda dezena – najveću buku proizvode gume sa kramponima i krupnim blokovima, dok su najtiše gume one sa rebrastim dezenom.

Jedan od kriterijuma kod označavanja guma po evropskim standardima, uvedenim od 1 novembra 2012. godine je i nivo buke. Po ovim standardima, u odnosu na izmerenu spoljnu buku, sve gume podeljenje su u tri kategorije i imaju, sada već prepoznatljiv, grafički prikaz.

Kod grafičkog prikaza vidimo gumu i zvučnik sa tri talasa, gde su najtiše gume obeležene jednim zatamnjenim talasom, a najbučnije sa sva tri. Da bi guma dobila jedan talas potrebno je da izmerena buka bude najmanje 3db niža od propisane po pravilniku EU. Guma dobija dva talasa ako je nivo buke manji od propisanog, ali je taj nivo manji od 3db, a tri talasa dobijaju one kod kojih je nivo buke veći od propisanog.

Svaka guma proizvedena na evropskom tržištu ima na sebi nalepnicu sa informacijom o stepenu buke. Obratite pažnju na ovaj podatak prilikom sledeće kupovine. Izaberite za sebe gume sa manjim brojem talasa i priključite se sve masovnijem pokretu za očuvanje zdravlja ljudi  i „čistije“ planete.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?