Od 1. aprila vozači u Srbiji ne moraju više da koriste zimske gume. Vozači su, prema važećem pravilniku, bili u obavezi da od 1. novembra imaju zimske gume na sva 4 točka, ali samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice.

PneumaticiEstivi

S obzirom da odredba o korišćenju zimskih guma omogućava vozačima koji ne žele da voze svoj automobil tokom snežnih padavina (ali nameravaju da ga koriste zimi kada je viša temperatura i suv kolovoz) da „prezime“ sa letnjim gumama, neki su iskoristili ovu pogodnost. Ima i onih koje su lepo martovsko vreme, izostanak snega u nižim predelima i relativno visoke temperature za ovaj period godine, podstakli da već pređu na letnje gume. Vozači koji još uvek na svojim automobilima imaju montirane zimske gume, od 1. aprila mogu da se vrate na letnje gume.

Ipak, u slučaju da planirate da posle tog datum putujete u planinske predele u kojima se još uvek zadržao sneg, najbolje je da zamenu guma odložite dok se ne vratite sa puta. Ako već posedujete letnje gume, koje ste uskladištili prethodne jeseni, poželjno je da prekontrolišete njihovo stanje, da proverite da li su možda oštećeni i kolika je dubina šare.

Zakonski minimum za letnje gume je 1.6 mm, ali stručnjaci savetuju da dubina treba da bude najmanje 3 milimetra.

Takođe, trebalo bi progledati da li u gumama možda ima stranih tela, a eventualne promene na zidovima gume obavezno proveriti kod vulkanizera.

Ako treba da pazarite letnje gume, preporučujemo vam da pogledate našu ponudu.

2 Komentara
 1. Dejan 9 година ago

  Skoro kupio mercedes A klasu 170
  Po knjizi treba nosit gume R15/195/50

  Pitanje:
  Da li bih smeo kupit malo vislje gume Na primer-R15/195/60

  Zbog loseg puta,
  Puno rupa -Jug Srbije.
  Hvala.

  • Miljana 9 година ago

   Dejane, pozdrav!

   Preko kalkulatora guma utvrdili smo da ova alterntiva ne bi odgovarala pošto je razlika u prečniku 6,77%, a dozvoljena bi bila od -3 do +3%.
   Međutim, kalkulator daje samo matematički odgovor; o mnogim drugim stvarima je potrebno voditi računa kada su ovakve situacije u pitanju.

   Predlažemo da se oko ove dileme posavetujete sa ostalim vlasnicima vozila preko sajta Moja garaža http://www.mojagaraza.rs/ kao i sa tehničkim licima za koja mislimo da će Vam dati najbolje rešenje.

   Nadamo se da ćete pronaći najbolju soluciju i želimo Vam srećnu vožnju 🙂

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?