Ostrvo Noarmutije u Francuskoj je povezano sa kopnom uskim prolazom nazvanim Pasaž di Guaje. Ovaj put je okružen vodom i njime se može prelaziti samo dva puta dnevno i to nekoliko sati. Sve preostalo vreme put je prekriven vodom zbog nadolazeće plime. Kada plima nadođe, put je skroz potopljen i delovi se nalaze na čak 4 metra ispod vode.

Neobičan put u Francuskoj nestaje dva puta dnevno pod vodom

Mada je prilično opasan, put nije pod nadzorom. Na putnicima ostaje odluka da li je u trenutku prelaska put dovoljno bezbedan za putovanje. Dugačak je 4,15 km, a sa svake strane puta postoje specijalni paneli koji signaliziraju da li je put prohodan.

Neobičan put u Francuskoj nestaje dva puta dnevno pod vodom

Na žalost, svake godine ima turista koji ostaju zarobljeni zbog rastuće plime. Ili vozači nisu svesni opasnosti, ili je saobraćaj na putu gust, pa ostaju zarobljeni u sredini dok voda raste. Dobra vest je da postoje visoke kule za spasavanje celom dužinom puta. Ukoliko neko ostane zarobljen na putu kada voda nadođe, može da se popne na kulu i sačeka da dođe pomoć, ili da se plima povuče. Automobil će ostati dole na putu u vodi sve dok vlasnik ne dođe po njega kada nastupi oseka.

Neobičan put u Francuskoj nestaje dva puta dnevno pod vodom

Ovaj put je prirodni prolaz, a kao put je zabeležen na mapama 1701. godine. Ljudi su počeli da ga koriste prelazeći ga konjima od 1840. godine, a od pojave automobila, počinje da služi za transport i prevoz između kopna i ostrva Noarmutijer.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?