Saobraćajni propisi su osnova bezbedne vožnje na putevima, a kretanje u raskrsnici sa kružnim tokom može biti izazovno ako niste upoznati sa pravilima. Raskrsnice sa kružnim tokom do nedavno nisu bile česta pojava u Srbiji, ali u poslednje vreme su se omasovile i ima ih sve više. I zato je dobro podsetiti se pravila prioriteta kada se približavate kružnom toku.

Ko ima prednost u kružnom toku

U kružnom toku vozila koja se već nalaze u toku imaju prednost nad vozilima koja tek ulaze u njega. To znači da morate propustiti vozila koja već kruže i priključiti se saobraćaju tek kada se za to ukaže prilika.

Kako se pravilno kreće u raskrsnici sa kružnim tokom

Podsetnik za ovo su i saobraćajni znakovi „Ukrštanje sa putem sa prvenstvom prolaza“. Oni se nalaze na ulazima u kružne tokove. Ukoliko nema ovih znakova, važi pravilo desne strane kao na bilo kojoj drugoj raskrsnici. U tom slučaju prednost ima vozilo koje dolazi s desne strane. To znači da ono vozlio koje ulazi u raskrsnicu ima prednost u odnosu na vozila koja su već u njoj.

Uključivanje u kružni tok

Pravilno uključivanje u kružni tok zavisi od toga koliko ima traka u kružnom toku, u ulici iz koje se uključujemo i u ulici u koju se uključujemo. Shodno tome, traku u koju ulazite treba izbarati u skladu sa tim na kom izlazu planirate isključenje iz kružnog toka. Ovde se može primeniti logika koja se primenjuje na bilo kojoj drugoj raskrsnici.

Kako se pravilno kreće u raskrsnici sa kružnim tokom

Ako planirate isključenje na prvom izlazu uđite u desnu traku i vozite njom sve do isključenja. Ukoliko izlazite na nekom od drugih isključenja uđite u levu ili untrašnju traku i vozite njome sve dok ne dođe vreme za prestrojavanje.  Nije nepravilno ni ući u desnu traku, mada ćete na taj način blokirati vozila koja tek treba da uđu kružni tok.

Prestrojavanje u kružnom toku

Da bi prestrojavanje u kružnom toku bilo pravilno, neophodno je pre svega savladati kretanje po ovakvoj raskrsnici. Jedno od osnovnih pravila je da prednost uvek ima vozilo koje se kreće u spoljašnjoj traci i ono koje nastvalja kretanje u istoj traci. Vozilo koje se prestrojava iz unutrašnje u spoljašnju traku ne sme da iseče put vozilu u spoljnoj traci. Vozilo morate da propustite, date desni žmigavac i prestrojite se ukoliko je traka prazna.

Kako se pravilno kreće u raskrsnici sa kružnim tokom

Situacije kada prestrojavanje nije moguće

Za one situacije kada nije moguće prestrojavanje u desnu traku jer je u njoj veliki promet, postoje dva rešenja. Jedno je obići još jedan krug u kružnom toku i prestrojiti se u sledećem pokušaju kada to bude moguće. Drugo rešenje je da se zaustavite sa upaljenim desnim žmigavcem i sačekate trenutak da pređete u drugu traku. Od dve ponuđene opcije izaberite onu koja je najprikladnija u datoj situaciji.

Isključivanje iz kružnog toka

Kada se približite izlazu koji želite da koristite, uključite desni žmigavac, prestrojte se ako je potrebno i izađite iz  raskrsnice. Obavezno propustite pešake koji prelaze izlazni put.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podelite ga sa drugima.

Trenutnu ponudu guma pogledajte na sajtu Internet prodaja guma.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?