Od oktobra 2024. godine Nemačka uvodi nova pravila u saobraćaju. Prema tim pravilima, vozači u zimskim uslovima više neće smeti da voze s gumama koje imaju samo oznaku M+S.

Zabranjuju se gume M+S

Naime, gume primerene zimskim uslovima su se dugo mogle prepoznati i po oznaci M+S. Skraćenica je označavala “blato i sneg” (Matsch und Schnee).

Budući da oznaka nije bila zakonski zaštićena, nije bilo posebnih ispitivanja prikladnosti za zimu, objašnjava nemački ADAC.

Iako gume s oznakom M+S već neko vreme nisu u prodaji, i dalje se koriste na velikom broju automobila, prenosi Fenix magazin.

Ako guma ima i oznaku M+S i tzv. alpski simbol s vrhom planine, može se koristiti. Ako ima samo oznaku M+S, vozači rizikuju kaznu.

„Katalog kazni predviđa kaznu od 60 evra i jedan bod u Flensburgu za neprikladne gume. Ako se drugi učesnici u saobraćaju ometaju, kazna se povećava na 80 evra. U slučaju opasnosti plaća se 100 evra, a u slučaju nezgode čak 120 evra i bod u Flensburgu. U inostranstvu važe još stroža pravila kada su u pitanju zahtevi za zimske gume“, saopšteno je iz ADAC-a.

Izvor: n1info.rs

Ponudu guma potražite na sajtu Internet prodaja guma.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?