Most Oresund je jedan od najizuzetnijih inžinjerskih dostignuća na svetu. On povezuje Kopenhagen u Danskoj i Malme u Švedskoj. Dugačak je 8 kilometara i proteže se preko moreuza Ersund. Otvoren je 2000. godine i predstavlja znamenitost koja pruža vitalnu vezu između ove dve zemlje. Ono što mnogi ljudi ne znaju, to je da most prelazi u podvodni tunel, čineći ga još impresivnijim podvigom inžinjerstva.

Kada se posmatra iz daljine, stiče se utisak da most nestaje u vodi. Međutim, on se spušta na veštačko ostrvo Peberholm koje je napravljeno i smešteno na sredini moreuza. Na suprotnoj strani ostrva ulazi se u tunel.

Most koji nestaje u okeanu – ahitektonsko čudo Skandinavije

Podvodni tunel Drogden

Ovaj podvodni tunel, poznat kao tunel Drogden, dugačak je skoro 4 kilometara. Završen je 1999. godine, godinu dana pre otvaranja mosta. Iz tunela se izlazi na dansku obalu, na ostrvo Amager.

Izgradnja tunela je bio ogroman poduhvat. Zahtevao je sečenje rova u morskom dnu i iskopavanje tunela. Tunel je napravljen od 20 sekcija, od kojih svaka teži 55 tona. Delovi su sastavljani na zemlji pa potom spuštani u rov, a zatim zasipani peskom i šljunkom.

Iz sveta zanimljivosti –   Dugački svetski tuneli su impresivni i predstavljaju mala čuda savremenog graditeljstva.

Tunel je pravo inžinjersko čudo. Smešten je na dubini do 25 metara ispod morskog dna, pa je brodovima koji plove kroz moreuz Ersund, omogućeno da nastave plovidbu iznad njega. Most koji premošćuje veliki deo moreuza suviše je nizak, pa veliki brodovi ispod njega ne mogu da plove.

Most koji nestaje u okeanu – ahitektonsko čudo Skandinavije

Budući na velikoj dubini, projektovan je tako da izdrži pritisak vode koja se nalazi iznad njega. Snabdeven je različitim sigurnosnim mehanizmima koji uključuju sistem za ventilaciju, izlaze za hitan slučaj i drugo, kako bi osigurali bezbdenost vozača u slučaju opasnosti.

U današnje vreme  most Oresund i tunel Drogden nisu samo važna transportna veza između dve države. Oni su i značajan simbol modernog inžinjerstva i dizajna. Postali su, takođe, i velika turistička atrakcija. Posetioci iz celog sveta hrle da vide ovu čudnovatu arihtekturu koja oduzima dah. Most i tunel su izvor ponosa za Dansku u Švedsku, ali i istinsko svedočanstvo ljudske genijalnosti.

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet prodaja guma.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?