Slovo zakona nalaže da guma na boku ima napisane različite oznake. Njihovim tumačenjem možete mnogo da saznate o samoj gumi – od toga ko je proizvođač, koje su dimenzije gume, do datuma proizvodnje i mnoge druge pojedinosti. Međutim, pored ovih osnovnih, na pojedinim gumama mogu se pronaći i neke druge, koje nisu propisane zakonom.

Gume-za-prvu-ugradnju
Reč je o oznakama koje govore o tome da su određene gume predviđene za prvu ugradnju kod novih automobilaOE (original equipment), a projektuju se tako da budu prilagođene samom vozilu.

Francuski proizvođači automobila na primer ugrađuju isključivo Michelin gume, čime štite svoju privredu. Proizvođači iz ostalih zemalja rukovode se nekim drugim kriterijumima, pa im je važno da je kvalitet gume dobar i da odnos između uloženog i dobijenog bude optimalan.

Prilikom obeležavanja koriste se slova i brojevi, a razlikuju se od proizvođača do proizvođača. Neki od znakova koji se koriste kod ovih guma su:

 • MO, G1 –  Mecedes
 • AU –  Audi
 • K1 – Ferrari
 • UZ, M3, * – BMW
 • XZ – Nissan
 • 1Z – Toyota
 • C1 – Chrysler

Proizvođači automobila predlažu da se prilikom zamene, koriste originalni auto-delovi. Tako se i kod zamene dotrajalih guma predlaže zamena istim takvim gumama iz prve ugradnje. Ovo često nije moguće. Ili zato što je prilično teško pronaći original prilikom nabavke, ili zato što ne znate sa kojim gumama je vaš automobil sišao sa fabričke trake.

U većini slučajeva, prilikom kupovine guma odlučujuća su pre svega sredstva koja možete da izdvojite, stil vožnje, uslovi u kojima ćete voziti i vrlo često nečija preporuka. Nemojte da brinete ako niste u mogućnosti da ponovo nabavite gume iz prve ugradnje; najvažnije je da tokom eksploatacije o njima redovno brinete, kako biste bili bezbedni tokom vožnje. Jer, one su mala, ali jedina dodirna tačka i oslonac na putu kojim vozite.

1 Komentar
 1. Nikola 9 година ago

  „Francuski proizvođači automobila na primer ugrađuju isključivo Michelin gume, čime štite svoju privredu.“

  Ovo nije tačno. Na prethodnom Renault-u kojeg sam kupio NOVOG 2007. godine, bile su Bridgestone gume…

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?