[ File # csp5263297, License # 1405142 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / jirsak

[ File # csp5263297, License # 1405142 ]
Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php)
(c) Can Stock Photo Inc. / jirsak

Kada kažem ljudima da se između ostalog bavim i pisanjem kompanijskog bloga o gumama, pitanja koja uvek uslede jesu „zašto“ i „kako“, i to najčešće u kombinaciji sa iznenađenim ili začuđenim izrazom lica. Gume na prvi pogled deluju kao poslednja stvar na planeti o kojoj bi se moglo blogovati.

U svom odgovoru na navedena pitanja uvek mogu da se pozovem na to da je pisanje bloga neminovnost kada se bavite internet biznisom ili nešto u sličnom maniru. Ali taj odgovor ne objašnjava odakle toliko ljubavi, posvećnosti i strasti da se u tome istraje.

Što me dovodi do pitanja: šta (mi) znače gume?

Nekim ljudima gume znače bezbednost. Vide ih kao neophodno sredstvo koje će im doneti siguran i pouzdan izlaz iz situacije koja predstavlja opasnost po njih i njihove najbliže.

Nekim ljudima gume znače muku. Na svom automobilu imaju dimenziju koju je teško pronaći kod nas i za njih je nabavka novih guma nevolja sa kojom se treba izboriti i koju treba nekako prevazići.

Nekim ljudima gume znače pripadnost. Izbor guma ih definiše na sličan način kao što ih definiše izbor automobila i drugih materijalnih stvari u životu.

Neki ljudi u svojim automobilima vide svoje mezimce. Sa ljubavlju brinu o njima, vole svaki njihov deo, uključujući i gume.

Nekim ljudima gume su nametnuta obaveza, nešto za šta se treba pobrinuti, bez obzira na to imaju li volje, sposobnosti ili sredstava da to učine.

Svako od nas može da se pronađe u nekom od ovih značenja.

Često pričam i pišem o tome kako su gume jedina kontaktna površina koja prenosi vaše namere na put kojim vozite i istovremeno vam vraća odgovor koliko ste u tim svojim namerama uspešni. Gume su mesto razmene energije između vas i vaše životne sredine.

Kada se zagledam preko fizičke dimenzije, preko materijala i tehnologije koje čine gume, šta vidim? Vidim drugo ljudsko biće, sa njegovim mislima, osećanjima i potrebama. Vidim život, u njegovoj punoći.

Gume su (jedna od mnogih) prilika da se međusobno povežemo.

Zato mi dozvolite da počnem ovaj članak iz početka, na način za koji smatram da je mnogo bolji.

Moje ime je Miljana Nimčević.

Hajde da pričamo o gumama.

I vidimo gde će nas to odvesti.

8 Komentara
 1. Vojislav 13 година ago

  Draga Miljana,
  procitao sam gornji tekst i mogu da kazem da nikada ALI NIKADA nisam razmisljao o gumama, blogu i internet poslovanju i komunikaciji na navedene nacine. Medjutim , pokrenuli ste me Vasim tekstom i hvala vam za to. Mnogo uspeha u daljem radu
  Vojislav

 2. Miljana Nimčević 13 година ago

  Dragi Vojislave,
  Hvala na toplom i iskrenom komentaru. Kada sam krenula u posao prodaje guma preko interneta nisam mogla ni da zamislim da ću se naći u situaciji da na ovakav način promišljam o (internet) poslovanju i da napišem ovakav članak. Iz sadašnje perspektive, to mi je potpuno normalno i ne mogu da zamislim da ne promišljam na ovakav način. Svi smo mi na nekom putu, a u nepoznanici o tome gde će nas taj put odvesti, je njegova lepota 🙂
  Sve najbolje,
  Miljana

 3. Stanko Smuk 13 година ago

  Draga Miljana, hajde da pricamo o bitki za bebe ! Pa da vidimo gde ce nas to dovesti ? !

 4. Shone 13 година ago

  Dragi Stanko,

  i te bebe koje pominjete ce se voziti u nekim automobilima, nadam se sa dobrim gumama 🙂

 5. Dragan 13 година ago

  Steta sto uopste pocinjemo ovako pricu o gumama.
  U najkracem obliku po onoj narodnoj „cizma glavu cuva subara je kvari“ ja bih gume stavio na slicno mesto.Mozete imati deset beba trebace vam dobre gume.Ako imate dobar motor,dobre kocnice,dobar trap …..to vam ne znaci mnogo ako nema sta na putu da vas drzi a to je guma.Svi pruizvodjaci guma i svi proizvodjaci auta se ubise od raznoraznih testova da naprave sto bolju gumu ili sa njom sto bolji i sigurniji auto a mi se pitamo koliko to kosta.Pa moze po izboru ne kosta nista ili kosta ali sam sigurniji.Pitanje izbora se javi na kraju daleko bilo ako neko strada zbog losih guma onda se nadje hiljadu nacina da se kupe gume ali je kasno.Ne yelim da yvucim kao pesimista ali to je stvarno to.

 6. Goran 13 година ago

  Iznecu samo svoj stav odnosno iskustvo o gumama, ispravnije pneumaticima, kao automobilskom potrosnom delu.
  Dakle gume: izbor gume, dezena, dimenzije u velikoj meri utiču na vozne karakteristike automobila, i sve je to uvezi sa opštom i tehničkom kulturom vozača. Primer: ko po snegu vozi letnju gumu, proklizava i pravi probleme ostalim učesnicima u saobraćaju je bezobrazan i nema opštu kulturu, ko leti vozi zimske gume je tehnički nekulturan, jer torši više goriva i više troši gume /čestice potrošene gume se talože pored puta, tu često pase stoka čije mleko pije/, može se reći i opšte nekulturan.
  E sad nisu ni anglosaksonci, i slični mnogo kulturni, samo onoliko koliko ih kazne teraju, pa se sa godinama nauče da da to tako treba, a posto im analiticka misao nije jaca strana, onda to shvate zdravo za gotovo i kupuju gume svake 2 godine, jer kako bi se prodale nove.
  Tu se nadjemo mi, izmedju zatrpavanja reklamnim porukama o bezbednosti, kracem zaustavnom putu, manjoj potrosnji goriva isl i uz skromne budžete za kupovinu uopšte, i zaprećnim nam zakonima, otkupljujemo evropski otpad, oni kupuju nove gume i biznis cveta.
  Da se vratim na tehničku stranu pitanja.
  Za bezbednost je potrebna nova guma sa odgovarajućim dezenom za godišnje doba. U našim uslovima je to neminovno jer je u toku leta tamperatura asfalta i 60 stapeni a zimi i ispod nule. Za takve temperaturne razlike ne postoji univerzala smeša. Uz prosečne kilmetraže oko 10 do 15 000 km kod nas sa dva seta pneumatika mirni ste 5 do 6 godina ono što je preporučeni hemijski vek gume.
  Ne treba se mnogo osvrtati na reklame slogane proizvodjača i prodavaca guma već na novu gumu, prema mogućnostima.
  Za sladokusce koji otvore prozor da saslušaju svaki okret točka priča je drugačija i oni moraju sami da razbijau svoje iluzije i potroše novac da bi dobili, možda, ono što su očekivali u segmentu vožnje koji zavisi od izbora guma – kako veličine tako i proizvodjača.
  Na kraju moje iskustvo za one koji žele da ostvare napredak u voznim karakteristikama: nema kompromisnih rešenja- leti Conti sport, zimi Nokian u zavisnosti od toga šta se više vozi postoji širok dijapazon dezena: nordijski dezen nije za „bljuzgavicu“ i obrnuto.

 7. vulkanizerstvo mutata 13 година ago

  Ispravka ! Čizma(guma ) glavu čuva,a šubara je KRASI glasi narodna poslovica.
  A što se tiče guma ili pneumatik zaista jeste jedina površina između puta i Vašeg auta .Od te male površine(koja nije veća od jednog dlana) i njenih svojstava zavisi mnogo toga pa često i naš život.
  Zato vodite računa o pre svega starosti gume,dubini šare(koja ne bi smela biti ispod leti 1,6 mm zimi 4 mm)
  Naročito je opasana pojava.akvaplaninga tj.nemogućnost šare da izbaci dovoljnu količinu vode.Lično sam gledao kako na autoputu za Niš vozilo izleće sa puta zbog akvaplaninga.Šta se desilo.Leto,vremenski uslovi idealni za put i da se malo poveze.Vozio sam oko 140 km/h .Negde iza V..Plane bilo je mestimično oblaka,ništa neobično za prosečan letnji dan.Povremeno smo nailazili na blago mokar put,ne smanjujući brzinu. Da bi u jednom momentu naišli na izuzetno mokar put na koji se neposredno pre toga verovatno izlio oblak.Mene je malo usporilo,a Audi jaje koji je bio ispred nas samo se zaneo i jednostavno izleteo sa puta i odleteo u desnu stranu prevrnuvši se na krov.Auto je prilično uništen,sreća pa niko od 4 putnika nije teže povređen.
  UZROK NESREĆE ĆELAVE GUME I NEPRILAGOĐENA BRZINA.
  Guma je jedan od najvažnijih delova za bezbednu vožnju – MISLITE O TOME ! Vulkanizerstvo Mutata

 8. Dalibor Jankov 12 година ago

  Draga Miljana,
  prijateljski savet: batali piskaranje o gumama i prihvati se varjace i rerne – kvalitetnije ces utrositi vreme 🙂
  Pozdrav!

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?